Co skutečně stálo za pádem letadla s Prigožinem, se nikdy nedozvíme, soudí politický geograf

24. srpen 2023

Podle informací ruských úřadů zemřel při pádu letadla vůdce wagnerovců Jevgenij Prigožin. Okolnosti nehody jsou nejasné a kolem celé události vzniká celá řada spekulací.

Na nedůvěryhodnost informací upozorňuje i politický geograf Libor Jelen.

Čtěte také

„Vyšetřování bude samozřejmě interní. Předpokládám, že do médií se dostanou pouze ty zprávy, které Kreml bude chtít pustit, a obávám se, že to, co skutečně stálo za pádem letadla, ať už tam Prigožin byl, nebo nebyl, se nikdy nedozvíme,“ uvádí Jelen.

Neověřitelnost informací vede ke vzniku celé řady spekulací. Uvažuje se například o tom, že je Prigožin stále naživu a ukrývá se. Podle Jelena to ale vzhledem ke vzpouře, kterou před dvěma měsíci vedl, není pravděpodobné. 

K incidentu se nevyjádřil ani prezident Vladimir Putin. Ten naposledy vystoupil na summitu BRICS, kde jednal s dalšími účastníky prostřednictvím videohovoru.

Osobní účast nebyla možná, neboť je na něj vydaný mezinárodní zatykač a úřady Jihoafrické republiky by jej musely zadržet a vydat.

Více o spekulacích kolem Prigožinovy smrti a výsledcích summitu BRICS si můžete poslechnout v záznamu pořadu Ranní Plus. Moderuje Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související