Čtrnáctidenní svoz popelnic obyvatelům Slatiňan nevoní. Popeláři v létě pojedou častěji

10. červenec 2023 09:08

Odpadky a tropické teploty - to není úplně ideální kombinace. Ve Slatiňanech na Chrudimsku se radnice snažila srazit výdaje za likvidaci odpadu tím, že budou popeláři jezdit méně často. Narazila ale na citlivý čich některých obyvatel města. Výsledek je kompromis: od podzimu do jara svozy jednou za dva týdny, přes léto pak každé pondělí. Takový model je ale výrazně dražší.

„Z plastové popelnice, do které jsme dávali plíny, po čtrnácti dnech v létě lezou červi,“ popisuje svoje zkušenosti obyvatelka Slatiňan Alena Málková. Dvoutýdenní interval zavedlo město už před šesti lety. Měla to být páka, jak zlepšit třídění odpadu a taky jak snížit výdaje. Jenže po několika teplých sezónách se musel systém změnit.

Smradlavé popelnice

„Objevovaly se stížnosti občanů, že v létě, když dochází k tlení zvláště biologického odpadu, tak popelnice zapáchají,“ vysvětluje radní Slatiňan Vlastimil Peřina (Sedma). Od června do září tak dostal čich přednost před čísly.

Žena, odpad, popelnice, kontejnery

Ani kompromisní smíšený model ale nevyhovuje každému. Majitel restaurace Lukáš Zeman si musel najít vlastní řešení. Zapáchající popelnice jsou pro něj věc, kterou si kvůli hostům nemůže dovolit. „My jsme potřebovali vyvážet minimálně jednou týdně a dřív to nefungovalo nebo to nefunguje doteď. My jako provoz toho máme hodně a potřebujeme, aby se to vyváželo častěji.“

V okolí jezdí popeláři po 2 týdnech

A tak se dohodl na svozech s technickými službami se sousední Chrudimí. A možná tak předešel tomu, co by stejně musel řešit. Letní frekvence je pro město zátěž, přiznává slatiňanský radní Vlastimil Peřina. „Je otázka, jestli to takto bude do budoucna. Dělali jsme si rešerši v okolních městech a obcích a naprostá většina sídel má frekvenci jednou za 14 dní, a to i v létě.“

První ústupek z kompromisu už radnice udělala. Letní model skončí hned po prázdninách a za dva vynechané zářijové svozy ušetří zhruba 120 tisíc korun.

Spustit audio

Související