Cyndi Lauper oslavila 70. narozeniny

22. červen 2023

Neměla to lehké, nikdo jí cestičku nezametal. O to cennější je její úspěch, o to pravdivější je její zpěv.

Její série hitů uprostřed 80. let potvrdila, že má originální a jedinečný talent. Její hit Time After Time, jehož je spoluautorkou, měl na přelomu 80. a 90. let v repertoáru i zemřelý jazzový trumpetista Miles Davis.

Svou kariéru začala hudbou zvanou rockabilly se skupinou Blue Angel. V roce 1980 vydali dokonce album s vlastním názvem. Bohužel pro skupinu, ale naštěstí pro posluchače na celém světě Cindy Lauper skupinu Blue Angel opustila.

Jejím největším fanouškem byla už od jejích začátků její matka, která se dokonce objevila v několika klipech. Největším úspěchem v televizní, hudební, filmové a muzikálové oblasti je zisk všech čtyř nejvyšších ocenění, Emmy, Grammy, Oscar a Tony. Zatím se to povedlo pouze dvanácti lidem a Cyndi Lauper je na cestě, aby se k nim připojila. Poté, co vyhrála ceny Emmy a Grammy za své rané hity, obdržela i cenu Tony za muzikál Kinky Boots. Bude-li zfilmován a získá Oscara, bude mít Cyndi Lauper všechna čtyři ocenění.

A čím je americká zpěvačka, skladatelka, spisovatelka, textařka a herečka Cyndi Lauper tak čitelná? Především svým přízvukem z newyorské čtvrti Queens, která je známá tím, že polovina jejích obyvatel se narodila v jiné zemi než ve Spojených státech amerických, dále divokými vlasy, jejichž barvu často mění, svým mimořádným smyslem pro módu a výrazným hlasem se čtyřmi oktávami. Je originální, inovativní umělkyní, která se nechá řídit vlastní individualitou, patří k nejvýraznějším osobnostem světového šoubyznysu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio