Dagmar „Dede“ Ruščáková křtí svůj nový společenský román s prvky fantazy pod názvem Alžběta a drak

16. září 2023 21:23

V Městském muzeu Dvůr Králové nad Labem bude 20. září 2023 pokřtěna nová kniha Dagmar Ruščákové s názvem Alžběta a drak. Autorku můžete znát jako principálku Dedivadla, fejetonistku Českého rozhlasu nebo autorku předchozí knihy Nedopovídky.

Tentokrát autorka přichází se společenským románem s prvky fantasy o ženě překonávající samu sebe po ztroskotání celoživotního vztahu.

Čtěte také

Ve středu 20. září se tak můžete od 17:00 těšit na autorské čtení, povídání o psaní knihy, setkání s lidmi, kteří se zajímají o literaturu, autogramiádu a překvapení.

V královédvorské kavárně Dostaveníčko ve Dvoře Králové nad Labem už ale autorka představila svůj nový román redaktorce Vlaďce Wildové.

Co je Alžběta a drak za literární formu?
Jde o společenský román. Tedy román, v jehož centru jsou lidé, lidské vztahy a jejich vývoj. Možná se v duchu ptáte - jak se do společenského románu hodí drak? Inu, snadno. Pokud se začtete, brzy zjistíte, že dračice Brandy řeší v podstatě stejné věci, jako její lidští přátelé.

Čtěte také

Tak například její vztah s vlastní matkou možná vzbudí pochopení u mnohých čtenářek! Je jedno, jestli se děj knihy odehrává v našem světě nebo v Království. Vždy jde v zásadě o to, jací jsou lidé (nebo draci), jak se rozhodují, co je pro ně důležité.

A pak je tu láska, samozřejmě. Ve všech svých podobách. To vše se pak setkává v osudech celých rodin, které mohou být pokrevní - nebo také nemusejí. V některých případech mohou zahrnovat i draky.

Proč jsi vlastně začala Alžbětu psát?
Poctivé odpovědi jsou dvě. Jednak ke mně nějak přišel ten nápad. Kdyby jen nápad! Najednou jsem měla v hlavě celý hrubý obrys děje. Jen s hlavními postavami, samozřejmě. Ten druhý důvod možná předcházel ten první. Kdo ví?

Publicistka Dagmar Ruščáková a křest její nové knihy s názvem Alžběta a drak

Prostě jsem si chtěla přečíst zábavnou knížku, kde by byla hlavní hrdinka ve věku, kdy ženám pořád ještě zbývá spousty chuti do života, ale mediální svět je již většinou odepsal.

Čtěte také

Chtěla jsem, aby to nebyla jen nějaká vedlejší postava vhodná maximálně na to, aby se stala obětí vraždy, kterou bude vyšetřovat sexy detektiv. Chtěla jsem autentickou hrdinku, kterou život naráz postaví před celou řadu nezvyklých situací i nebezpečí, a ona se jim postaví. Žena, se kterou se může identifikovat většina čtenářek.

V příběhu, kde je samozřejmě dobrodružství! A to přesto, že pro mě se ty nejzajímavější věci odehrávají v lidských hlavách.

A ještě jedna důležitá věc. Poslední roky nemám ráda, když mě knihy deptají - život sám to umí dokonale. Můj příběh v sobě samozřejmě má všelijaká dramata, ale vždy jsem dbala na to, aby se čtenář mohl co chvíli aspoň pousmát, když ne rovnou zasmát. Za takových okolností si příběh užijí i ti, jejichž aktuální skutečnost zrovna není moc laskavá.

A tohle Dede napsala o sobě:

Jsem novinářka, publicistka, spisovatelka, divadelnice. Po letech odborné žurnalistiky jsem přesedlala z ekonomických textů na psaní o tom, co je mi nejbližší - o lidech a zvířatech. Od roku 2002 do roku 2013 jsem vedla Zvířetník na Neviditelném psu, později jsem vytvořila internetový Dedeník, který stále vydávám. V roce 2013 mi vyšla povídková prvotina Nedopovídky. Založila jsem a vedu autorské divadlo, jsem autorkou a režisérkou zatím šesti divadelních her v repertoáru Dedivadla, kde také hraju. Od roku 2011 spolupracuji s Českým rozhlasem, ve svých pravidelných fejetonech hledám neobvyklé pohledy na svět - a vždy se snažím o kapkou optimismu a naděje.

Spustit audio

Související