Dagmar Ruščáková: Jak si přitáhnout štěstí

14. květen 2023

To vám byl minulý týden moc hezký čtvrtek. Povinnosti mě ráno poslaly cestou, kterou obvykle nejezdím. Tam, na hřebeni kopce, je kolem silnice úžasná třešňová alej. Mohutné staré stromy právě kvetly, obloha byla blankytně modrá, sem tam zdobená bílým obláčkem. Slunce svítilo, v autě mi hrála prima muzika. V té chvíli jsem se cítila naprosto šťastná.

Čtěte také

Nedělo se přitom nic zvláštního. Jen bylo hezky, v rodině nebyly aktuálně žádné trable a nespěchala jsem. Hudba a kvetoucí stromy dodaly okamžiku výjimečnou krásu, a já si ji vychutnávala celým srdcem. Den však pokračoval. Jak to bývá, odpoledne se mi stala nepříjemnost. To, že jsem přišla ke škodě, bych ještě rozdýchala - někdy se tak věci prostě semelou.

Horší byla srážka s nepříjemným člověkem. V tomto případě obrazně i doslova.

„Kruci, úplně mi zkazil den!“ brblala jsem si pro sebe a cítila se pod psa. Pak mě ale najednou napadlo - proč vlastně dávám cizímu člověku takovou moc nad svým životem? To přece nedává smysl!

Nemohu říct, že bych vzápětí opět vykročila s veselou písní na rtech, ale přece jen jsem změnila úhel pohledu. Vždyť se zase tolik nestalo. Třešně nahoře na kopci kvetou pořád a západ slunce je určitě touto dobou barví do růžova.

Čtěte také

Potíž je v tom, že sešup z pocitu pohody či rovnou štěstí umí být bleskový - asi jako sjezd horského úbočí na rohačkách. Dolů to jde o zlomkrk, ale táhněte si těžké saně zpátky na kopec! Vůbec, když je člověk doma sám a nemá ho kdo pochovat a utěšit. Nakonec jsem zjistila, že je to značné míry věc sebekázně. Vím, nezní to moc příjemně. Světu je však jedno, jak se cítíme - musíme na zlepšení svých pocitů zapracovat sami.

Takže jsem se snažila. Po rozhovorech se členy rodiny jsem si pustila oblíbenou hudbu a přivinula si do náruče svoje rozverné ani ne čtyřměsíční leč dvacetikilové štěňátko. Plné nadšení mě nejdřív olízlo a pak kouslo. Díky Rexi. Není nad to být milována.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.