Dagmar Ruščáková: Se štěnětem za patami

16. duben 2023

Sedím v křesle, chovám veliké psí miminko a snažím se uhýbat, aby mi samou láskou neprokouslo nos. Malý vlček se ke mně rád přitiskne a nechá se pomazlit, ale všeho s mírou! Nemá čas ztrácet čas. Musí objevovat! 

Dívám se na jeho černý čenich, huňatý, převážně plavý černou barvou stříkaný kožich a veliké tlapy. Tohle bude velký silný pes. Pak na mě obrátí svoje důvěřivé hnědé oči, udělá srpečky, a srdce mi změkne. Miminko!

Čtěte také

Je to už měsíc, co ho máme doma a díky způsobu mé práce za tu dobu nebyl sám déle než dvě hodiny. Mám ho vlastně pořád za patami, v noci spí vedle mojí postele. Dům dole v přízemí vypadá jako kříženec mateřské školy a truhlárny - štěněčí hračky se míchají s klacíky, poleny a březovou kůrou, kterou malý Rex krade od kamen.

Ať jsme doma nebo venku, mezi známými lidmi nebo třeba u veterináře, štěně má jednu zásadní jistotu - jsem blízko. Jsem jistota bezpečí, péče, mazlení a pravidelného jídla. Aby mohl pejsek objevovat svět tím nejlepším způsobem. Aby mu někdo neublížil. Samozřejmě ho vychovávám, jinak to nejde. Umím na něj houknout, rychle poznává, co se smí a co ne. Ale nikdy nejsem surová nebo zlá - dominance násilí nepotřebuje.

Venku socializujeme. Zatím je to takový štěněčí Brad Pitt, o obdivovatele všeho věku nemá nouzi. Sám je takový radostný sebevědomý extrovert. Vím, že mi výchovu může zkomplikovat jakýkoliv nečekaný útok cizího psa, nebo agresivní chování člověka.

Čtěte také

Proto dělám, co můžu, aby se to nestalo. Chci mít pohodové zvíře, přestože bude mít fyzickou kapacitu na to, aby byl pořádným ranařem.

Vzpomínám si na dobu, kdy k nám domů přišla malá Ari. Jednou mě můj muž přistihl, jak ležím na gauči a malou bílou vlčku mám k sobě přivinutou jako zubatý šál. Pozdvihl obočí - co to má znamenat?

Usmála jsem se, pohladila štěně a odpověděla: „Cvičíme přivolání!“ A víte, že to byla v zásadě pravda?

Spustit audio

Související