Dagmar Ruščáková: Za hranicí paměti

19. červenec 2020

Kdykoliv jdu ulicí Vrchlického v královédvorské Podharti, s potěšením se na ten rohový dům zadívám. Dnes je v krásně obnovené budově Husův domov, ale v době mého dětství tu bývala mateřská škola. A v té po mnoho let učila a posléze ředitelovala moje babička.

Čtěte také

Když jsem byla malá, brala mě někdy do práce s sebou. Nedávno mě napadlo, že jsou to nejspíš jedny z mých úplně prvních vzpomínek, které jsem schopná nějak časově určit - právě proto, že to nebylo doma.

Pamatuju si, že dole v přízemí byla jídelna, kde bylo všechno natřené na hráškově zeleno - stěny, dlouhé lavice v trpasličí výšce a tomu odpovídající nízké stoly. Když jsme dostali jídlo, říkávala paní učitelka: „Dobré chutnání!“, my jsme sborově odpověděli: „Děkujeme za přání!“, aby paní učitelka zvedla s úsměvem prst a dodala: „A bez povídání!“ Počítám, že mi mohlo být maximálně pět let.

Tento týden mám doma vnoučata

Opravdu se snažím, aby si sedmiletý chlapec a tříletá holčička užili klasické „prázdniny u babičky“, se vším, co k tomu patří.

Čtěte také

Tedy s neuspěchanou pohodou, smíchem, dobrým jídlem, a tak velkou svobodou, jakou mohou ve svém věku dostat. Doma, na zahradě nebo v lese, všude mají za patami naše dvě fenky, které s nimi radostně sdílejí dětská dobrodružství.

A já si říkám: Patrick si už bude ledacos pamatovat, ale malé Kačence tyto časy zůstanou kdesi za hranicí paměti. Je to zvláštní pomyšlení, že? Jistě, mnoho věcí se bude pravidelně opakovat, pozná naši zahradu i okolní lesy ve všech ročních obdobích. Ale pokud jí to někdy za mnoho let nepřipomenu, tak úplně zapomene, jak si včera v královédvorské zoo udělala svébytný sémantický rozbor: „Surikaty, surikatky… já jsem Katka… takže jsem Surikačenka!“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.