Dalibor Vácha: Konec války. Příběh o vyhrané válce, ale příliš velkých osobních ztrátách

5. květen 2024

Karel je mladý kluk, který se rozhodl bojovat proti Hitlerovi se zbraní v ruce v cizinecké legii. On válku vyhrál, ale ze svojí židovské rodiny byl zřejmě jediný… Povídku Konec války napsal pro Český rozhlas České Budějovice historik a spisovatel Dalibor Vácha.

Čte: Tomáš Drápela
Napsal: Dalibor Vácha
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Premiéra: 5. 5. 2024

„Tahle povídka je mix asi tuctu různých životních osudů mužů židovského původu včetně několika z jižních Čech. Nemá jen jeden předobraz, takže stojí na pomezí mezi reálným příběhem a autorskou licencí,“ komentuje českobudějovický spisovatel.

Jeho příběh o vyhrané válce, ale příliš velkých ztrátách načetl ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice herec Jihočeského divadla Tomáš Drápela. Povídku Konec války uvádíme v premiéře.

Dalibor Vácha

Dalibor Vácha (1980) vystudoval angličtinu a dějepis na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Jako historika ho zajímají především velké války dvacátého století a osudy Čechoslováků v nich. Jako autora beletrie vlastně také.

Spisovatel a historik Dalibor Vácha

O první světové válce napsal například román Červenobílá (2014), který získal literární cenu Knižního klubu. O druhé světové válce pak romány Hranice (2015) a Hoří už Praha? (2017).

Nakladatelství Argo mu v roce 2021 vydalo román o třech hrdinech protinacistického odboje s názvem M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek.

U příležitosti 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha vyšel ve stejném nakladatelství na jaře 2022 román Smrt na kůru, jehož hlavním hrdinou je Adolf Opálka, velitel československých parašutistů, kteří seskočili na území protektorátu s cílem zlikvidovat nacistického smrtihlava.

V roce 2023 vydal zatím poslední román Vilda, příběh slavného československého boxera Vildy Jakše, který za války bojoval v bombardovací peruti ve Velké Británii. V současné době připravuje historickou monografii dalšího meziválečného boxera Franty Nekolného.

Dalibor Vácha jako autor i čtenář nezapomíná ani na literární fantastiku. V roce 2016 vydal postapokalyptický román Nikam (2016) a o dva roky později povídkovou sbírku Jizvák Jim a další noční můry.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.