Daniel Krejčík Na Hradě: Chtěl bych být prezidentem, který má schopnost naslouchat všem

2. leden 2023

„Prezident musí mít především smysl pro spravedlnost,“ říká herec Daniel Krejčík, první ze čtyř osobností ve věku do třiceti let, které se v podcastu Na Hradě vžily do role nově zvolené hlavy státu. Radio Wave minisérií zapojuje do úvah o roli a odpovědnosti prezidenta nebo prezidentky mladou generaci, která kandidovat nemůže, ale volí a od hlavy státu má očekávání. Jak má prezident Česko reprezentovat a jaká témata otevírat?

Pocity po vyhraných volbách popisuje Dan jako velmi intenzivní a přiznává, že první noc na Hradě není úplně klidná. „Doléhá na tebe strašná zodpovědnost, protože neustále se honíš za tím výsledkem, aby dopadl, tak jak dopadl… a teď najednou si říkáš: ‚Bože můj, kde mám vlastně začít? Co mám dělat, vždyť je to tolik věcí a mám na to, abych to všechno stihnul, jenom 5 let!‘.

Na Hradě je minisérie vysílaná u příležitosti volby prezidenta České republiky v roce 2023. Čtyři mladé osobnosti veřejného dění se v ní vžijí do role nově zvoleného prezidenta nebo prezidentky. Markéta Vozková přemýšlí o tom, jak má hlava státu vystupovat, ovlivňovat veřejné dění nebo řešit konflikty. Součástí každé epizody je i prezidentský kvíz.

Ze všech stran slyšíme, jak bychom spolu měli hlavně mluvit, připomíná Dan v prvním prezidentském projevu. Já bych vás jako prezident chtěl naučit hlavně naslouchat. Vidím totiž neustále kolem sebe, jak lidé mluví. Obracejí se na druhé a vedou dlouhé monology. Málokdo ale dokáže mlčet, naslouchat a podívat se poté, co problémy toho druhého vyslechne, na něj novýma očima.

Naše země je sice v očích ostatních malá, ale výjimečná je v naší schopnosti semknout se, myslí si Daniel Krejčík. Celý projev si poslechněte v prvním díle minisérie Na Hradě.

Jak dobře je Daniel Krejčík připraven na práci prezidenta? A zná pravomoci, které mu dává Ústava České republiky? Robotka Libuše v prezidentském kvízu prověřuje, jestli zná práva a povinnosti hlavy státu a ptá se, co musí splňovat osoba, která chce na prezidenta kandidovat. Podcastovou sérii Na Hradě vysíláme od pondělí 2. ledna denně v 11:20. Poslouchejte kdykoli na webu Radia Wave, v aplikaci mujRozhlas nebo dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.