Data jako nová komodita. Umožníme vám vydělávat na vašem datovém obrazu, slibují autoři aplikace Vetri

23. listopad 2019

Vaše data, včetně toho, co vyhledáváte na internetu nebo nakupujete, mají svoji cenu. Švýcarská nezisková organizace Vetri a česká společnost Creative Dock proto vyvinuly aplikaci, díky které budou uživatelé dostávat odměnu za to, že jejich informace někdo používá.

„Když máte vlastní byt, chcete mít od něj klíče. A pokud tam někdo chce přespat, chcete vědět, kdo a proč tam je. A je-li to někdo cizí, tak jestli vám za to něco nabídne,“ přirovnává Ladislav Pflimpfl z firmy Creative Dock, jak by mělo vypadat nakládání s vašimi osobními daty.

Ta představují váš byt a aplikace Vetri klíč od jeho dveří. Stačí, když si ji nainstalujete na svůj chytrý telefon a vložíte do ní svá data. Následně se můžete rozhodnout, kdo tyto informace použije, a komu je naopak neposkytnete.

Za případné využití informací dostáváte odměnu – buď finanční, nebo například ve formě výhodných nabídek.

Vaše data nás zajímají

„Aplikace anonymizovaně informuje, že uživatel je například dospělý muž určitého věku s nějakou lokalitou pobývání a určitými zájmy,“ vysvětluje Ladislav Pflimpfl na modelovém příkladu.

„Poskytovatelé specifických služeb, produktů nebo zboží ho na základě toho mohou oslovit a říct: Podle vašeho datového profilu pro nás máte velkou hodnotu, protože jste potenciálně opakovaný uživatel našich služeb nebo produktů, a tak vám je nabízíme za takových a takových podmínek.“

Blockchain jako základní princip

Původní vize společnosti Vetri je postavená na získání důvěryhodného zdroje dat, která by byli uživatelé ochotní sdílet. Proto je důležité, aby majiteli a správci dat byli oni sami, nikoli úložiště spravované třetí stranou.

Čtěte také

„Blockchain přináší kromě toho i řadu dalších výhod. Naše data jsou uložena pouze na vašem zařízení a k jejich pohybu směrem ke konzumentovi dochází automatizovanou cestou prostřednictvím smart kontaktů bez dalších zprostředkovatelů,“ pokračuje Pflimpfl. „A pokud dojde ke změně dat, je tento moment v prostředí blockchainu nenávratně zaznamenán a je v něm dohledatelný a ověřitelný.“

Už jen relevantní výsledky

Na pilotním projektu spolupracoval Creative Dock s agenturou STEM/MARK. Podle jejího zástupce ředitele Jana Lajky je pro průzkumy zajímavé především to, že uživatelé Vetri si můžou nechat ověřit svoji identitu naskenováním občanského průkazu.

„Hlavní snahou všech společností, které provozují panely, je odhalit lidi, kteří se snaží figurovat pod dvojí, nebo i vícenásobnou identitou a tím pádem zvyšovat svoji šanci být zařazeni do výzkumu, a tedy také zisku,“ poukazuje na podstatnou výhodu systému Vetri.

Zdá se navíc, že lidé oslovení skrze aplikaci jsou ochotnější se do průzkumů zapojit, než když je agentura obvolává nebo oslovuje na ulici.

„Správa datového obrazu uživatele skrze nějakou aplikaci například na jeho chytrém telefonu se stane běžnou praxí,“ věří Ladislav Pflimpfl. Vetri by podle něj mohla pomoct nastavit určitý standard pro podobná řešení.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související