Datová analýza listu The Daily Telegraph ukazuje, že počet obětí nemoci COVID-19 teď v Británii roste rychleji než v Itálii

20. březen 2020

Britský premiér Boris Johnson věří, že se opatření jeho vlády proti šíření koronaviru projeví do 12 dnů.

Čtěte také

Kabinet v Londýně původně postupoval odlišně a vyhýbal se omezování pohybu na veřejnosti. Školy v Anglii se například zavřely až včera. V britských novinách je proto dnes celá řada doporučení pro rodiče, jak pomoct domácímu vzdělávání. Británie má v tuto chvíli přes 3200 nakažených a 144 pacientů už nemoci podlehlo.

Datová analýza listu The Daily Telegraph ukazuje, že počet obětí nemoci COVID-19 v Británii teď roste rychlejším tempem než v Itálii. Podle Telegraphu si premiér Boris Johnson zřejmě myslel, že jeho hlavní zkouškou ve funkci bude brexit. Teď se ale zdá, že koronavirus jeho jednání s Evropskou unií o nových obchodních vztazích zcela zastíní. Johnson má štěstí, že se opoziční labouristé zatím nesnaží získat politické body na kritice pozdního zásahu vlády, podotýká list.

Rakousko a home office

Rakouská vláda vzala zpět svůj původní návrh vyhlásit na dnešek povinnou práci z domu. Upozorňuje na to list Der Standard. Návrh totiž způsobil hodně zmatku a rakouské ministerstvo práce ho musí předělat. Další opatření ale zůstávají v platnosti. Rakouské obchody ode dneška musí zavřít už v 19 hodin a zaměstnanci z rizikových skupin se nesmí potkávat se zákazníky.

Čtěte také

Rakousko aktuálně eviduje 2013 pacientů nakažených koronavirem. Víc než pětina z nich je z Tyrolska, všechny tamní obce jsou proto v mimořádné karanténě. Obyvatelé můžou území své obce opustit, jen pokud v ní chybí ordinace lékaře, lékárna, obchod se základními potřebami nebo banka. Rakouské úřady uvalily oblastní karanténu i na část Korutan, Salzburska a Vorarlberska.

List Der Standard varuje před novými formami sledování lidí v časech epidemie koronaviru. Některá opatření přicházející z Asie mají podle komentáře v rakouském deníku dost blízko k románu 1984 George Orwella. Nikdy totiž státy neměly jednodušší přístup ke sledování pohybu uživatelů mobilních telefonů než v době, kdy s tím souhlasí sami občané ve snaze nešířit dál nákazu. Stejná data ale může v budoucnu někdo jiný zneužít. Proto bychom si na své soukromí měli dát pozor, až se koronavirová krize uklidní.

Čtěte také

S vládními opatřeními proti epidemii koronaviru souhlasí 96 % Francouzů. Píše o tom list Le Figaro. Většina z nich ale lituje, že tak rázné kroky jako celostátní karanténa přišly až na začátku tohoto týdne. Deník Le Figaro taky vysvětluje, že Francouzi v těchto dnech nesmějí jezdit na kole.

V době domácí izolace se totiž můžou vzdálit pouze kvůli zajištění základních potřeb nebo návštěvě lékaře. Městské běhání je povoleno, ale jen do vzdálenosti dvou kilometrů od místa bydliště. Za cyklistické vyjížďky může francouzská policie dokonce udělovat pokuty.

A Slovensko

Slovenský parlament se dnes sejde poprvé po parlamentních volbách. Poslanci si musí před ustavující schůzí pořádně vydezinfikovat ruce. Podle serveru Aktuality.sk je ve svízelné situaci hlavně dosavadní předseda parlamentu Andrej Danko.

Každý poslanec mu totiž po složení slibu musí podat ruku. Nová slovenská koalice vybrala na Dankovo místo Borise Kollára z hnutí SME rodina. Jedním z jeho místopředsedů bude taky odcházející premiér Peter Pellegrini. Ten musí se svou končící vládou po úvodní schůzi parlamentu podat demisi. Prezidentka Zuzana Čaputová pak zřejmě zítra dopoledne jmenuje nový kabinet Igora Matoviče.

Víc v audiozáznamu přehledu zahraničního tisku.

Spustit audio

Související