David Foster Wallace: Krátké rozhovory s odpornými muži. Inscenovaný dokument o zkoumání sebe sama

9. leden 2024

O neschopnosti udržet si vztah a následné úzkosti, nejistotě i pocitu osamocení. Inscenovaný rozhlasový dokument na motivy stejnojmenné knihy amerického prozaika Davida Fostera Wallace poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Hra obsahuje vulgarismy, není vhodná pro děti a mladistvé.

Dramatizace: Adam Svozil, Kristýna Jankovcová
Osoby a obsazení: Dokumentarista (Jiří Konvalinka), Anna – Luisa (Barbora Bočková), Kouč (Petr Jeništa), M1 (Lukáš Černoch), M2 (Ivan Lupták), Eric Yang (Miloslav König), Terapeut (Jakub Žáček), Šošana (Kateřina Císařová), Klient (Václav Vašák), X1 (Štěpán Lustyk), X2 (Vojtěch Vodochodský), Max (Michal Bednář), Neandrtálec s doktorátem (Robert Mikluš) a Moderátorka (Lucia Čižinská)
Dramaturgie: Lenka Veverková
Překlad: Martin Pokorný
Zvukový design: Miroslav Tóth
Režie: Adam Svozil, Kristýna Jankovcová
Natočeno: 2020
Hra obsahuje vulgarismy, není vhodná pro děti a mladistvé.

Sobeckost, alibismus, vypočítavost, neschopnost přijmout odpovědnost za svá selhání či bolest druhého... Tyto a mnohé jiné vlastnosti se pojí s hlavními hrdiny povídkové sbírky Davida Fostera Wallace (1962–2008) s názvem Krátké rozhovory s odpornými muži. Kniha z roku 1999 inspirovala režiséry Kristýnu Jankovcovou a Adama Svozila hned ke dvěma stejnojmenným adaptacím. První z nich, divadelní, soustřeďující se na téma terapie, měla premiéru v roce 2019 v Divadle Na zábradlí. V té druhé z roku 2021 se autoři rozhodli pro formu inscenovaného rozhlasového dokumentu pro stanici Vltava.

Čtěte také

„Skoro všechny důvěrné vztahy, které jsem s ženami navázal, skončily tím, že je to nějak zranilo. A to pak pochopitelně zranilo mě. A já se, upřímně řečeno, začal trochu bát, že jsem někde hluboko uvnitř ten typ, který ženy prostě jenom využívá. Jasně, můžu si myslet, že nejsem – ale můžu to doopravdy vědět? Proto jsem se rozhodl, že pokud chci z tohohle cyklu trýzně někdy vystoupit, budu na sobě muset začít pracovat. Tenhle dokument je o mé cestě,“ vypráví hlavní hrdina a zároveň fiktivní autor dokumentu, jenž se podrobil upřímnému zkoumání jak společenských vzorců, které jej obklopují, tak především sebe samého.

Svozil a Jankovcová se při psaní scénáře inspirovali autorskými dokumenty z cyklu Radiodokument (Vltava) či DokuVlna (Radio Wave), jejichž autoři zpracovávají různorodá témata, jež se jich bezprostředně dotýkají. Z dokumentu se tím pádem často stává především zpověď autorského subjektu.

Dokumentarista (Jiří Konvalinka), který přišel o stabilní práci v rozhlase a o další nestabilní vztah, zkouší všechno možné: terapeutické víkendové semináře a kurzy, on-line odborné přednášky o komunikaci, sebereflexe a analýzy vlastního chování, rozhovory se svými kamarády i odborníky z řad psychologů. Vše pečlivě zaznamenává a shromažďuje, ale pocity odcizení, vyprázdněnosti a nepochopení jej nepřestávají pronásledovat.

Jsou problémy dnešních mužů produktem „smutného dědictví poválečných patriarchátů v hávu 2.0,“ anebo jde „o krizi spontaneity a autenticity“? Co se o sobě dokumentarista na své cestě dozvěděl? A posune ho pravda konečně někam dál?

Ve Wallaceových povídkách je častý nadhled, ironie, černý humor a odstup a zároveň všudypřítomná sebereflexe. A tyto kvality nechybí ani v inscenovaném rozhlasovém dokumentu Adama Svozila a Kristýny Jankovcové.

autoři: Lenka Veverková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související