Debata ve sněmovně je rámována jako střet dobra se zlem, vysvětluje spory politolog Balík

31. leden 2022

Odklad části stavebního zákona, korespondenční volba nebo novela pandemického zákona – to jsou příklady norem, které kvůli pokračujícím sporům ve sněmovně nejsou projednávány. I po nástupu nové vlády tak zůstává vše při starém, konstatuje redaktor serveru Aktuálně.cz Radek Bartoníček: „Změna není téměř žádná, opět jsou opozice a koalice ve sporu a sněmovna je zablokovaná. Nikdo, kdo by si přál, aby parlament fungoval, nemůže mít z této situace radost.“

Vyhrocená situace mezi opozicí a vládou pokračuje kontinuálně už od roku 2005, připomíná politolog a děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Stanislav Balík: 

Čtěte také

„Je navíc rámována jako střet dobra se zlem. A v takové chvíli se velmi těžko přistupuje na kompromisy. Protože to neznamená hledání nejlepší cesty, ale zaprodání se tomu zlu.“

Balík má pocit, že nová vládní koalice se zatím chová relativně vstřícně, aby nemohla být od začátku podezírána, že opozici válcuje svou většinou 108 hlasů.

„Je velmi tenká hranice mezi efektivním využíváním možnosti jednacího řádu a zadupáváním nebo umlčováním opozice. Vládní koalice je si toho vědoma a je zatím opatrná,“ soudí.

Je velmi tenká hranice mezi efektivním využíváním možnosti jednacího řádu a zadupáváním nebo umlčováním opozice.
Stanislav Balík

Tato slova potvrzuje místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), který říká: „Nabídli jsme opozici férové jednání a věřili jsme, že se budeme moct domluvit. Ukázalo se ale, že i u zákonů, u nichž jsme obstrukce nepředpokládali, toto férové jednání nepřijali.“

Podle Bartoška se tak vládní koalice bude muset přizpůsobit a projednat další společný postup vůči opozici. Upozorňuje přitom, že nejvíc obstrukcí přichází od SPD Tomia Okamury.

Nový jednací řád?

Je proto na místě otevřít téma změny jednacího řádu, míní Bartošek. „Abychom ten čas využívali smysluplně, ale aby to na druhou stranu nebylo měněno účelově a neodstavili jsme opozici úplně od její možnosti projevit názor.“

S vládnoucí rolí má teď trochu problém bývalá opozice, ale musí se naučit přijímat rány.
Radek Vondráček

Hosty byli:
Jan Bartošek, KDU-ČSL, místopředseda sněmovny
Radek Vondráček, ANO, místopředseda hnutí
Radek Bartoníček, redaktor serveru Aktuálně.cz
Stanislav Balík, politolog, děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity

Poslanec Radek Vondráček (ANO) je ale toho názoru, že obstrukční projevy současné opozice zdaleka nedosahují intenzity, kterou coby člen vládní koalice a předseda sněmovny zažíval v uplynulých letech.

„Opoziční roli jsme přijali dobře. S vládnoucí rolí má teď trochu problém bývalá opozice, ale musí se naučit přijímat rány,“ hodnotí.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martina Matějky.

autoři: Martin Matějka , marz
Spustit audio

Související