Dechovky k sedmdesátinám skladatele Antonína Koníčka a jako pozvánky na koncerty

16. červen 2022

V úterý 14. června se stal sedmdesátníkem Antonín Koníček, moravský hudebník, pedagog, kapelník a vydavatel. Rodák z Vlčnova založil v roce 1977 dechovku Vlčnovjanku a v jejím čele stál až do roku 1989.

O čtyři roky později uvedl Antonín Koníček do života vydavatelskou firmu AKon, kde se zaměřuje především na dechovou hudbu. V roce 2001 založil kapelu Boršičanku a rozjel se s ní do světa. Kromě toho vyučuje na ZUŠ v Uherském Hradišti a často je zván do porot při soutěžích dechových hudeb.

Nemalá je i jeho činnost skladatelská. Za záslužnou a dlouholetou činnost na hudebním poli posíláme Antonínu Koníčkovi prostřednictvím Dechovkovinek poděkování v podobě jeho polky s textem Dalibora Kozmíka Z Boršičanky šohaji.

Město Pacov zve na čtrnáctý ročník akce Pacovský region. V jeho úvodu vystoupí 18. června v zámecké zahradě Babouci. Ti pak přejedou do Jílovic, kde se už od 13 hodin bude konat Festival dechových hudeb. Na Kuželně v Jílovicích zahrají Kramolínka, Jižani, Podhoranka, Petříkovská muzika a již zmínění Babouci. Pozvánku na tyto akce doplníme mimožánrovou nahrávkou Jižanů, jejichž tubista Ladislav Chadt upravil slavnou píseň z muzikálu Kočky Memory.

V Tlumačově na Domažlicku se v neděli 19. června bude konat Tlumačovský dechovkový festival. Pořádající hasiči oznamují, že setkání dechovek proběhne za každého počasí. A kdože se v Tlumačově od 13 hodin představí? Orchestr ZUŠ Kdyně Pištíci, Úhlavanka, Božejáci a Žadovjáci. A protože Úhlavanka je v tomto koutu Čech téměř doma, poslechněte si její nahrávku valčíku Tam kde je Svatobor.

Čtěte také

Nedaleko od obce Konice na Prostějovsku – v Hačkách – se v roce 1907 narodil skladatel Antonín Žváček. Na jeho počest pořádají v Konici každoročně Žváčkův festival dechových hudeb. Letos se uskuteční jeho 26. ročník. V neděli 19. června zahrají od 13 hodin v zámeckém parku místní Holóbkova mozeka, Babouci, slovenská Záhorienka a moravští Skoroňáci. Program zpestří vystoupení mažoretkového souboru ze ZUŠ Konice a Národopisný soubor Mánes. Festivalem bude provázet Jiří Holub – kapelník Holóbkovy mozeky, v jejímž podání si vychutnejte Žváčkovu polku Babulka.

Vyhrát musí příroda. To je motto Dne ochrany přírody, myslivosti, rybářství a včelařství, který se bude konat v sobotu 18. června v Nových Hradech. V zámeckém parku se na vás pořadatelé budou těšit od 14 do 21 hodin a po celé odpoledne bude vyhrávat místní dechovka Veselá muzika. Zahraje i v Dechovkovinkách – valčík V tiché noci.

Strakonická Nektarka, která se na svých stránkách prezentuje jako hudba k tanci i poslechu, pro mladé i starší posluchače, vystoupí v neděli 19. června ve strakonické Panské zahradě. Začátek bude v 17 hodin a vstup je zdarma. Při poslechu písně Zastavil formánek můžeme vzpomenout na dlouholetého kapelníka Nektarky, hudebního pedagoga Ladislava Roma, který tuto písničku upravil, ale hlavně přivedl k hudbě stovky svých žáků.

Poslední pozvánka je od pořadatelů festivalu Maňasovy Sehradice. Pravda, je to z jižních Čech trochu z ruky, ale za dobrou muzikou cestují fanoušci mnohdy i mezi kontinenty. V Sehradicích zahrají v neděli od 15 hodin Dúbravanka, Blatnička, Pernštejnka a Mistříňanka. A protože pardubická Pernštejnka má v reperoáru i skladby Františka Maňase, zakončíme Dechovkovinky její nahrávkou Maňasovy polky Na slovácké búdě.

Spustit audio

Související