Děláme si věci po svém a nikomu se nezodpovídáme. Cimbálová muzika Harafica vydává Vánoční příběhy

22. prosinec 2023

Slovo Harafica má v moravském nářečí dva významy: je to jednak součást lidového kroje, jednak stav lehké opilosti po bujarém tahu. Harafica se taky jmenuje skvělá cimbálová muzika z Uherského Hradiště. Kapela právě vydává krásně vypravený ilustrovaný zpěvník spolu s CD, všechno pod názvem Vánočnííběhy. A skutečně: co písnička – nebo, chcete-li, koleda – to krásný hudebně-literární příběh.

Knížku s cédéčkem pokřtila cimbálovka během svého nedávného amerického turné. O zpěvníku, albu i cestě po Spojených státech mluvili ve vltavské Vizitce primáš muziky Martin Melichárek a její umělecký vedoucí Petr Gablas.

Sérii amerických vánočních koncertů zahájila Harafica v Miami v nevánočních téměř třiceti stupních Celsia. „Atmosféra bazénu, palem a slunce ve vánočním čase je úžasná. Nota bene když máte v ruce vánoční cédéčko s koledami. Ovšem i v Miami už mají v té době Vánoce. Přiletěli jsme tam 19. listopadu, hned potom je Den díkůvzdání. Měli jsme tedy krocana a zažili všechno, co se svátky souvisí,“ vzpomínají muzikanti. „Ovšem atmosféra v New Yorku, kdy už byla trochu větší zima a zasněžený Central Park, ta už byla nezapomenutelná,“ přiznávají. I Harafica k ní přispěla svým dílem, když u stromu vedle Rockfellerova centra na Manhattanu svůj zpěvník pokřtila.

Jak členové cimbálovky říkají, Američané jejich hudbu přijali s větším pochopením, než očekávali. Možná i proto, že v autorské hudbě muziky se sem tam objevují i nefolklorní, možná až americké rytmy. „Během našich koncertů ani tak nešlo o to, že hrajeme moravskou hudbu, jako o to, že se jim prostě líbila,“ pochvalují si.

Na jakých principech staví Harafica úpravy svých písní? „Vycházíme z lidové poezie a obecně lidových základů, ale i z vlastních počinů a nápadů, a s tím vším pracujeme. Vyrůstali jsme v okolí Uherského Hradiště, to je region plný lidové muziky, souborů, tanců a písniček. Tohle všechno máme v krvi a hrdě se k tomu hlásíme. Nechceme věci dělat za každou cenu jinak, ale stylem, který je nám blízký. To nám vyhovuje i proto, že se nemusíme zodpovídat žádné škatulce,“ nechávají houslista Martin Melichárek a cimbalista Petr Gablas nahlédnout do zákulisí své hudební práce. S Vánočními příběhy se soubor znovu (pokolikáté už?) trefil do černého.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.