Filmové bilance roku 2023: Rok těžkých nemocí, rozvrácených vztahů a skvělých hereček

8. prosinec 2023

Ne, že bychom v českých kinech zaznamenali záplavu mimořádných událostí. Pár se jich ale našlo, ať už šlo o filmy (naší i zahraniční provenience), festivaly a přehlídky, nebo studentské úspěchy na světových kolbištích. Ty nejzásadnější připomněl Tomáš Pilát ve vltavské Mozaice.

Filmy uvedené v českých kinech

  • Hranice – režie Agnieszka Holland
    Aktuální téma uprchlíků a jejich zneužívání v politickém boji, v tomhle případě na hranicích Polska a Běloruska. Zmíněné státy si běžence doslova přehazují přes ostnatý drát a z nelidského chování obviňují vždy druhou stranu. Skvěle natočený film s tísnivou atmosférou a výbornými hereckými výkony.
  • Tancuj Matyldo – režie Petr Slavík
    Důležité téma fungování (nebo nefungování) s těžkou nemocí, v tomhle případě s Alzheimerovou chorobou, a to jak z pozice nemocného, tak jeho rodinných příslušníků. Hlavní roli ztvárnila vynikajícím způsobem Regina Rázlová.
  • Němá tajemství – režie Tomáš Mašín
    Opět život s těžkou chorobou, tentokrát afázií. V roli nemocného exceluje Marián Mitaš, nepřehlédnutelný je i výkon Mileny Steinmasslové.
  • O malých věcech – režie Denis Šafařík
    Snímek à la Dnes v jednom domě. Film natočený s neuvěřitelnou lehkostí, humorem, a přitom přemýšlivě. A zase: vynikající herecké výkony.
  • Brutální vedro – režie Albert Hospodářský
    Syrový debut o putování mladíka na chatu k přátelům v době, kdy hrozí srážka Země se sluncem. Odvážný film, ve kterém režisér neustoupil ze svých záměrů.
  • Invalida – režie Jonáš Karásek
    Neuvěřitelně vtipný film, který zvedne náladu.
  • Anatomie pádu – režie Justine Triet
    Napínavé psychologicko-soudní drama se skvělou Sandrou Hüller.
  • Oppenheimer – režie Christopher Nolan
    Hlavní postavou snímku je fyzik Robert Oppenheimer, a skrze jeho osobu režisér ve scénáři nešetří Ameriku a její zřízení.
  • Deniska umřela – režie Philippe Kastner
  • Přes střepy – režie Natálie Durchánková
    Krátké studentské filmy, které slavily úspěch po celém světě. Mimořádné počiny mladých tvůrců z FAMU, kteří se snad postarají o světlou budoucnost české animace.

Rok 2023 lze charakterizovat jako „rok hereček“. Do českých kin přišla řada filmů s vynikajícími ženskými hereckými výkony. Namátkou: Simona Peková (Přišla v noci), Vanda Hybnerová (O malých věcech), Sandra Hüller (Anatomie pádu), Milena Steinmaslová (Němá tajemství), Anaita Wali Zada (Fremont), Cate Blanchett (Tár), Regina Rázlová (Tancuj, Matyldo), Maja Ostaszewska (Hranice).

Události světa dokumentárního filmu

  • Návštěvníci – režie Veronika Lišková
    Na pozadí antropologického výzkumu na Špicberkách film popisuje nesplněné sliby, které dalo Norsko světovému společenství, když toto území přebíralo. A co z toho pro obyvatele tohoto souostroví vyplývá. Obrazově nádherně natočený snímek.
  • Světloplachost – režie Ivan Ostrochovský
    Příběh vznikající lásky v prostorách charkovského metra, kde se lidé ukrývají před ruským bombardováním. Citlivý, empatický film.
  • Je nalezena tím, koho hledá – režie Petr Michal
    Netradičně pojatý portrét překladatelky a „titulkářky“ Anny Kareninové, která je tak pracovitá a populární, až jde pro mnohé o fiktivní postavu. Film ji přibližuje velmi osobitě a osobně.
  • Piano na křižovatce – režie Jan Senius
    Tenhle film se vymyká všemu, co u nás v žánru dokumentárního filmu vzniklo. Za projektem, který oslavuje hudbu, klavír a skvostné pianisty, stojí muzikant, stavitel a restaurátor klavírů Jakub Zahradník.

Další mimořádné počiny v oblasti kinematografie

Restaurování filmů ze zlatého fondu československé kinematografie. V roce 2023 se znovu do kin dostaly snímky Každý den odvahu režiséra Evalda Schorma a Cesta pustým lesem režiséra Ivana Vojnára.

Spustit audio

Související