Design českých VR brýlí XTAL připomíná velký krystal. Co mají název a tvar brýlí společného?

1. září 2018

Na festivalu Future Port, který se ve čtvrtek a v pátek koná v Pražské holešovické tržnici, se představí mimo jiné i nejostřejší brýle pro virtuální realitu XTAL od české společnosti VRgineers. Název XTAL odkazuje na vzhled brýlí, které připomínají černý krystal.

Brýle XTAL vycházejí z modelu VR Hero, který byl určený pro herní průmysl a připomínal masku bojovníka. „Zpočátku jsme tam nechávaly jednoduché stylizované oči v podobě zlomených závorek z LED pásků,“ popisuje Jakub Stedina, autor designu virtuálních brýlí Xtal.

Češi vyvinuli „nejostřejší“ virtuální brýle na světě

Virtuální brýle XTAL se ovládají pomocí tzv. hand trackingu a také prostřednictvím hlasových povelů.

Brýle pro virtuální realitu mají čím dál lepší rozlišení. Častěji je proto využívají technologické firmy. S jejich pomocí se vyvíjejí letadla nebo auta a slouží i jako testovací simulátor pro dopravní piloty. Zatím „nejostřejší“ brýle na světě pocházejí z pražských Holešovic. Vypadají jako černá křišťálová cihla a mají v sobě dva displeje s ultra vysokým rozlišením 5K.

Původní koncept počítal s dílčím motivem krystalu, ale pak Martin Holečko, spoluzakladatel VRgineers, přišel s nápadem stylizovat celé brýle do podoby krystalu. V pozadí nápadu byla i jednoduchá jazyková hříčka: Anglicky se Christmas (Vánoce) někdy píše Xmas. Brýle v podobě krystalu by se mohly jmenovat Crystal – Xtal.

Designéři tedy nakonec odstranili z návrhu původně plánované oči a dotvarovali jej do podoby broušeného kamene – krystalu.

Jak pracují designéři

První fáze designerské práce zahrnuje přemýšlení nad vhodným konceptem. Nápad, který se ujme, potom designéři v počítači vymodelují a vytvoří realistickou počítačovou vizualizaci a případně i fyzický model budoucího výrobku, které předloží ke zhodnocení zadavateli.

S vytvářením modelu virtuálních brýlí měli designéři trochu problém. Jsou moc malé na to, aby se dal model vyrobit na fréze, ale zároveň jsou příliš velké na to, aby se vešly do běžné 3D tiskárny. Model bylo proto nutné tisknout po částech a slepovali dohromady. Tak postupně vznikal první prototyp.

Jak vzniká model

Tisknout už se dá i z kovu. V Ostravě vyrábějí na 3D tiskárně třeba součástky do letadel

Příhradové struktury zhotovené na 3D tiskárně

Na 3D tiskárně si dnes už můžete vytisknout ledacos. Přístroj si dokonce můžete sestavit sami doma. Na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě v Ostravě se zaměřili na 3D tisk kovu. Z kovového prášku tisknou funkční prototypy, které se využívají v leteckém a automobilovém průmyslu, při výrobě forem nebo i v medicíně.

Výrobce brýle odlévá z resinu, což je technika využívaná k výrobě profesionálních prototypů. Na vysoce kvalitní a velmi přesné 3D tiskárně se vytiskne model, který se obtiskne do silikonu a do takto vzniklé formy se odlévá tekutý resin. Ten má podobné vlastnosti jako běžný plast.

„Výhodou je, že zatímco forma na vstřikování plastů stojí jednotky milionů korun, výroba tohoto typu silikonové formy vyjde na dvacet tisíc,“ dodává Jakub Stedina.

Resin (anglický výraz pro pryskyřici) je fotopolymer používaný jako filament v 3D tiskárnách. K jeho vytvrzení dochází na základě působení UV záření.

Přestože z prvotního návrhářského nápadu nakonec zbylo jen asi 20 procent, svůj rukopis Jakub Stedina na brýlích rozhodně zanechal. „Na boku je také fialové kolečko – takový náš podpis,“ uzavírá designér nejostřejších brýlí pro virtuální realitu XTAL.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio