Děsiví ještěři s ptačími potomky. Paleontolog vysvětluje, kde se vzalo slovo dinosaurus

27. únor 2024

Žili dinosauři i na našem území? A kdo vymyslel označení dinosaurus? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior byl Vladimír Socha, paleontolog a propagátor vědy o dinosaurech. O těch píše na své stránce Dinosaurusblog. S moderátorkou Janou Rychterovou věnovali dinosaurům i své povídání.

Vladimír Socha se svojí novou knihou Dinosauři - rekordy a zajímavosti ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak ke jménu přišli

O tvorech, kteří se na planetě Zemi před námi nacházeli, hovoříme jako o dinosaurech. „Saurus nebo sauros je slovo z řečtiny a znamená ještěr nebo plaz,“ říká Vladimír. Tehdejší paleontologové si totiž mysleli, že dinosauři jsou dávní příbuzní dnešních velkých ještěrek.

Čtěte také

Sir Richard Owen tak v roce 1842 poprvé obrovské tvory označil jako dinosaury. „Slovo dinosaurus znamená něco jako děsivě velkolepý ještěr nebo děsivě velkolepý plaz,“ vysvětluje. Richard Owen chtěl spojením řeckých slov vyjádřit poklonu těmto impozantním tvorům. Dnes už ale víme, že dinosauři ve skutečnosti neměli s ještěrkami mnoho společného. Jejich potomky jsou ptáci.

Dinosauři u nás

Vladimír Socha se účastnil vykopávek dinosauřích kosterních pozůstatků v Americe. I naše území se ale může pyšnit zajímavými nálezy. U Červeného Kostelce v pískovcovém lomu byly objeveny stopy dvou dinosaurů a na brněnské Masarykově univerzitě rozpoznali zub dravého dinosaura, který byl dříve považován za zub krokodýla.

Burianosaurus augustai

Tím nejznámějším nálezem u nás je však pozůstatek stehenní kosti, který byl nalezen roku 2003 v Kutné Hoře a který patří dinosaurovi jménem burianosaurus augustai. „Je to pocta Zdeňku Burianovi, slavnému výtvarníkovi, a Josefu Augustovi, paleontologovi, který s Burianem spolupracoval na krásných knihách,“ vysvětluje Vladímir Socha.

Na základě znalostí anatomie dinosaurů i jednotlivých druhů se podařilo zjistit, jak kdysi tento dinosaurus vypadal. „I na základě té ohlodané jedné kosti bylo možné stanovit ty unikátní znaky, to znamená znaky, které ukazují, že to byl samostatný druh dinosaura, který nebyl ještě objeven,” popisuje badatelskou práci.

Pokud vás zajímá, jak zní nejkratší i nejdelší jméno dinosaura, nebo jaké jsou dinosauří rekordy, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související