Díky dobrému chování a projektu Tátafest mohou někteří vězni o Vánocích domů za rodinou

18. prosinec 2019 07:44

Když mluví o svém vánočním dárku, mají slzy v očích. Řeč je o několika vězních, kteří stráví Vánoce po několika letech znovu doma. Rodiny uvidí jako odměnu za dobré chování díky projektu českobudějovické věznice Tátafest. Po svátcích se vrátí do výkonu trestu.

Domů na svátky mohou například čtyřiapadesátiletý Libor, šestačtyřicetiletý Marek a šestapadesátiletý Vítězslav. Do poslední chvíle nevěděli, jestli se jim to skutečně podaří. „Chci jít ven kvůli svojí dceři, tak musím hodně sklopit oči, hřbet, nic nevidím, neslyším, dělám úplně všechno, co po mě chtějí,“ říká jeden z nich.

„Pokud člověk chce takovou odměnu, musí být prostě bezproblémový v rámci věznice i pracoviště.“ „Je to v podstatě cesta k takovému pomyslnému několikastupňovému dortu a přerušení trestu je třešničkou,“ dodávají další dva vězňové.

Na pár dnů na svobodě se připravují. Jeden každý den myslí na to, co bude s rodinou dělat, druhému naplánovala program dcera, třetí se podle svých slov nechá překvapit.

Vězni se dostanou na Vánoce domů i díky speciálnímu sociálnímu programu Tátafest. Jde o ojedinělý projekt českobudějovické věznice. „Program je založen na setkávání odsouzených mužů ve výkonu trestu s jejich rodinami a hlavně dětmi. Snažíme se umožnit toto setkání mimo prostor věznice. Některé matky nechtějí vodit děti do prostředí věznice, takže některým odsouzeným to přineslo první setkání s dětmi po dlouhé době,“ popisuje garant Dušan Brodský.

Čtěte také

Předpokladem pro získání této odměny je nejen vzorné chování vězňů. „Musí sepsat motivační dopis o tom, jak chtějí trávit čas se svými dětmi. Vedou si deník, kde zaznamenávají přípravu na setkání, průběh a potom i následné pocity,“ dodává Dušan Brodský.

V programu podle něj nedochází k jakémukoli porušování kázně. Tátafest je pro vězně velkou motivací. „Je to o sto procent lehčí, motivuje mě to k něčemu úplně jinému, než jsem byl zvyklý v jiných věznicích. Stojí za to se snažit,“ komentuje jeden z vězňů.

„Je to fantastický nápad a je to takový výhled do budoucna, abychom byli motivováni k tomu chovat se tak, jak se člověk chovat má,“ doplňuje další vězeň. O svátcích se i díky Tátafestu dostane domů téměř dvacet odsouzených, což je o polovinu víc než loni.

Spustit audio

Související