Díky, že můžem: 17. listopadu budeme vzpomínat i mluvit o budoucnosti a mladé generaci, která ji po nás dědí, přibližuje moderátor

Na Den boje za svobodu a demokracii připravil Radiožurnál se spolkem Díky, že můžem speciální vysílání, které se spustí v 9 hodin živě na pražské Národní třídě. Pozvaných je sedmnáct hostů, kteří svým pohledem připomenou hodnoty, které před 34 lety provolávaly davy během sametové revoluce. Moderovat Bude Tomáš Pancíř a Jan Pokorný, který v rozhovoru prozradí, na jaké hosty a témata se můžeme těšit.

Jak bude vypadat vysílání? Podle toho, co vím, se nebude jen vzpomínat, je tomu tak?

Je tomu tak, ale bez toho se neobejdeme, protože je na co vzpomínat. Získat svobodu, to nebylo vůbec málo, díky tomu můžeme dnes říkat nahlas, co si myslíme. Když se teď rozhodneme, že po vysílání pojedeme do Německa, nemusíme se nikde doprošovat.

Čtěte také

Také se můžeme mezi sebou hádat, můžeme diskutovat, demonstrovat, stávkovat. No a my, kteří jsme zažili i dobu, kdy jsme nemohli, jsme za 17. listopad 1989 vděční a smekáme i před studenty listopadu 1939, bez kterého by zas nebyl listopad 89. Ale také si uvědomujeme, že hodně dlužíme mladým lidem, kteří po nás zdědí budoucnost.

Pozvali jsme 17 hostů. Koho například?

Hned brzy dopoledne přijde historik Michal Stehlík, to je polovina autorské dvojice populárního podcastu Přepište dějiny. Zrovna on by na základě znalostí historie mohl odhadnout, kam třeba za deset let dospěje Česká republika. A s ním přijde nabídnout svůj pohled Ester Valtrová, programová ředitelka Korza Národní, které pořádá nezisková organizace Díky, že můžem.

Přijde třeba i herec divadla Járy Cimrmana, 80letý Petr Brukner a zajímavý bude i pohled někdejšího studentského vůdce, pozdějšího senátora Martina Mejstříka a dalších hostů.

Umělá inteligence, dezinformace, chování na sociálních sítích a tak podobně, i to budou zítřejší témata, která se zaměří na budoucnost.

Na tu jsme se mimochodem zaměřili už dnes na Radiožurnálu, kde byl hostem 19letý student Stanfordovy univerzity v Kalifornii Matyáš Boháček. Když si rozhovor poslechnete, tak si dost možná řeknete, že lidé jako Matyáš jsou nadějí.

Čtěte také

Tato témata ale rovněž zítra probereme s Katarínou a Ondřejem Vlčkovými, zejména možná pro Ondřeje, který se z brigádníka softwarové firmy Avast vypracoval na generálního ředitele. S manželkou založili úžasnou nadaci. Se všemi hosty se budeme pokoušet odhadnout budoucnost i na základě toho, co jsme prožili a co prožíváme.

V 17:11. nás i posluchače, kteří si tedy vysílání přijdou přímo na Národní třídu poslechnout, čeká jeden speciální okamžik. Co to konkrétně bude?

Je už to taková tradice, že 17.11. v 17:11 živě vysíláme na Radiožurnálu i na Dvojce legendární píseň Marty Kubišové – Modlitba pro Martu.

Čtěte také

Jejími autory jsou skladatel Jindřich Brabec a textař Petr Rada a tentokrát ji na Národní třídě zazpívá herečka a zpěvačka Hana Holišová. I ta pak bude naším hostem. Před ní youtuberská legenda Kovy a ještě před ním velmi zajímavá dvojce – filozofka Tereza Matějčková a kardinál Dominik Duka.

autoři: Petr Král , Jan Pokorný , mga
Spustit audio

Související