Dívka k rytmu zrozená se swingující a jubilující Věrou Křesadlovou a také starší ze slavné bratrské swingařské dvojice

23. únor 2024

V úvodu pořadu vzdáme prostřednictvím nahrávky ragtimeové pianistky tmavé barvy pleti Winifred Atwell poctu velkému swingaři Jimmymu Dorseymu. 29. února totiž uplyne 120 roků od narození staršího bratra jistě slavnějšího a známějšího kapelníka a trombonisty Tommyho, jemuž jsme se i my v našich swingových pořadech věnovali častěji.

Z data narození vyplývá, že se James Francis Dorsey narodil v Shenandoah v Pensylvánii v přestupném roce a že narozeniny podle kalendáře, samozřejmě s úsměvem napsáno, slavil jednou za čtyři roky.

Bratři Jimmy a Tommy Dorseyovi vedli zpočátku band společně, ale později se rozdělili. Tommy Dorsey měl se svým orchestrem, jak známo, výraznější úspěch, také ve spojení s Frankem Sinatrou, avšak ani kapelník, skvělý altsaxofonista a autor Jimmy Dorsey zcela jistě nezapadl a z přízně publika se těšil dokonce delší dobu než bratr – jeho desky se totiž prodávaly ještě v 50. letech. Krátce před smrtí se Jimmy dokonce dočkal zlaté desky za prodej singlu s nahrávkou So Rare.

Také zmíníme, že 28. února se naplní 90 roků od narození Williama Correy, známějšího mnohem více pod uměleckým jménem Willie Bobo. To byl věhlasný perkusista, který kombinoval jazz s latin music a rhythm and blues, a hrál s vibrafonistou Calem Tjaderem, pianistou Georgem Shearingem nebo kytaristou Carlosem Santanou.

Tečkou bude stařičký swingový šlágr Alfonse Jindry a Jaroslava Moravce Dívka k rytmu zrozená v podání únorové jubilantky Věry Křesadlové a Swing Bandu Ferdinanda Havlíka ze začátku osmdesátých let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související