Dívky můžou být čímkoliv, pokud u toho zůstanou krásné a nalíčené, kritizuje Guardian firmu Mattel

21. únor 2019

Mattel přichází ve spolupráci s magazínem National Geographic s Barbie astrofyzičkou. Chce tak u dětí bourat genderové stereotypy. Podle některých reakcí je ale naopak prohlubuje.

Barbie ve vědeckém není žádnou novinkou. Astroložka, ekoložka a entomoložka jen doplní už existující řadu architektek nebo polárních výzkumnic. Barbie už kromě astrofyzičky a entomoložky, zastávala třeba profesi astronautky, architektky, paleontoložky nebo IT odbornice.

Firma se tak snaží reagovat na fakt, že v některých oborech stále výrazně dominují muži. Série panenek konkrétně míří na takzvané STEM obory – přírodní vědy, techniku, inženýrství a matematiku.

Kritické ohlasy

Na adresu tradičního výrobce panenek ale míří i kritika. Například Coco Khan, editorka deníku Guardian, nesouhlasí s tím, že by měla Barbie entomoložka chodit do přírody módně oblečená, nalíčená a sbírat jen motýly.

A připojuje se i magazín Forbes, který upozorňuje na existující studie, jež potvrdily vysloveně negativní vliv panenek Barbie na budoucí kariérní úspěšnost dívek.

Ve studii amerických vědkyň měly dívky po pětiminutovém hraní s Barbie pocit, že jsou schopné v budoucnu vykonávat výrazně méně různých povolání než chlapci. Hraní s hračkou Potato Head ale na jejich představivost, co se možností volby týče, takový efekt nemělo.

Složitější proces

Lucie Jarkovská z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity vysvětluje, že volba kariéry je daleko složitější proces, než aby jej bylo možné nasměrovat hračkou. Přesto se domnívá, že pokud se zapojí i rodiče, může být panenka Barbie branou k otevření témat kariéry a genderových stereotypů.

„Vždycky je to souhrn různých faktorů – toho, co se děje v rodině nebo ve škole, o čem se děti dočítají v knížkách a co vidí třeba v médiích. Myslím si, že panenka astrofyzička svět nějak radikálně nezmění, nicméně jistě to bude pro mnoho rodičů zajímavá hračka, kterou budou třeba moci využít k tomu, aby si o těchto tématech s dětmi povídali.“

Zásadní vliv pro volbu karierní dráhy má prý prostředí, ve kterém dívky vyrůstají. Důležité je dětem vůbec ukázat, že mají i nějakou jinou možnost. „Dívky, které jsou od malička vychovávány k tomu, že se mají starat a že jejich povinností jsou třeba domácí práce, jsou samozřejmě náchylnější k převzetí tradičních vzorců,“ dodává Jarkovská.

autoři: Ondřej Novák , marz
Spustit audio

Související