Dny NATO v Mošnově navštívilo o víkendu přibližně 185.000 lidí

17. září 2023 19:11

Dny NATO na letišti v Mošnově navštívilo během dvou dnů přibližně 185.000 lidí. Proti loňsku bylo diváků o 75.000 více. V sobotu bylo návštěvníků zhruba 100.000, dnes asi 85.000, sdělili pořadatelé. Informace vycházejí z policejních údajů.

Lidé mohli vidět dynamické ukázky ve vzduchu i na zemi, v areálu si mohli prohlédnout desítky letadel i další techniky. Program trval každý z víkendových dnů déle než osm hodin.

Návštěvníci mohli vidět například vrtulníky americké výroby AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které si pořídila česká armáda, naopak derniéru měl na akci jejich předchůdce, bitevní vrtulník Mi-24. Velkým lákadlem byla rovněž pětice letadel F-35 Lightning II, o jejichž koupi jedná Česko s USA. K nejatraktivnějším bodům programu patří každoročně vystoupení akrobatických skupin, letos to byly polské skupiny Orlik a Zelazny a švýcarský PC-7 Team.

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Ukázky na nich předváděly armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky, letos z 19 zemí. Poprvé mezi nimi byli zástupci Portugalska a Lucemburska. Vstup na akci je zdarma a každoročně na ni jezdí lidé z celé republiky i ze zahraničí, hlavně z blízkého Polska. I díky tomu, že Polsko bylo letošní partnerskou zemí Dnů NATO, bylo návštěvníků od severních sousedů ještě více než obvykle.

Předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík řekl, že lidé mohli v Mošnově řadu věcí vidět poprvé nejen v České republice, ale šlo o techniku, která ještě nebyla k vidění ani v okolních zemích. Polsko například prezentovalo korejské stíhačky FA-50, které do jeho výzbroje přibyly teprve nedávno. Ukázalo i systém HIMARS známý i z bojů na Ukrajině, nejmodernější korejský tank K2 nebo bezpilotní prostředek Bayraktar.

Mluvčí moravskoslezské zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl uvedl, že během obou dní bylo v areálu ošetřeno na 80 lidí, dvě třetiny z nich v sobotu. Nikdo nebyl ve stavu, který by ohrožoval jeho život. „Do nemocnice bylo zapotřebí transportovat tři pacienty. U ošetřených se v drtivé většině jednalo o stavy a obtíže interní povahy či úrazy, vesměs lehčího charakteru. Zvýšen oproti jiným ročníkům byl počet osob ošetřených s kolapsovými stavy a dehydratací, kterých zdravotní služba ošetřila více než 50,“ uvedl Humpl.

Jako každoročně akci provázely dopravní komplikace na silnicích v okolí letiště. V sobotu ráno a dopoledne byly ze všech příjezdových směrů kolony, ta nejdelší od Studénky od dálnice D1 byla dlouhá až devět kilometrů. Lidé v kolonách čekali déle než hodinu. Dnes byla situace klidnější, hlavně při odjezdu ale i dnes řidiči na silnicích míjeli stovky chodců a cyklistů.

autor: mik | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související