Začínají Dny NATO. Své umění ukáže nad Mošnovem i americká pilotka stíhačky F-35A

16. září 2023 00:01

Více než 90 letounů, tisícovka kusů pozemní techniky, ale také dlouhé kolony aut a ucpané silnice. To všechno bude ode dneška až do neděle 23. ročník Dnů NATO na mošnovském letišti u Ostravy.

Tři bitevníky F-35A zahřměly nad mošnovským letištěm ve čtvrtek krátce po dvanácté hodině. Patří mezi nejmodernější letouny takzvané páté generace.

Čtěte také

„Upřímně si myslím, že je to velmi lehce ovladatelný letoun. Má velmi pokročilý systém autopilota, elektronický systém řízení. Ale letový boj a taktika, to jsou věci, které potřebují pár let, než je člověk zvládne. Hlavně u mladších pilotů,“ říká Kristin Beo Wolfová z ukázkového týmu amerického letectva.

Právě ona předvede divákům své pilotní umění. „V americkém letectvu je asi tři až čtyři procenta žen. Takže ne mnoho. Je to podobné jako u běžných aerolinek,“ dodává. Čtyřiatřicetiletá pilotka předvede přibližně patnáctiminutovou sestavu. Diváci uvidí akrobatické prvky, populární loopingy i ukázky bojových schopností.

Návštěvníci Dnů NATO uvidí také stroje F-35B britského letectva. „Nás to velmi těší, protože ostravské letiště a naše akce se stala vůbec první v celé střední a východní Evropě, kde se potká pět těchto nejmodernějších strojů – tři americké a dva britské. Svědčí to o prestiži naší akce,“ říká organizátor Zbyněk Pavlačík s tím, že je to vůbec poprvé, kdy britské letectvo předvede tyto letouny mimo ostrovy.

Do ukázek ve vzduchu a na zemi se zapojí dvě desítky zemí. Chybět nebudou ani akrobatické skupiny, potvrdil za organizátory Zbyněk Pavlačík. Na zemi budou hřmět moderní tanky, unikátem bude společná ukázka zásahu proti teroristům a únoscům s polskou elitní jednotkou Grom.

Dny NATO loni navštívilo 110 tisíc lidí. Letos je speciální partnerskou zemí Polsko, poprvé se představí Portugalci. Pořadatelé a policie i tentokrát čekají velký zájem a kolony na příjezdových cestách ze všech směrů.

autoři: František Kuča , mrk , tif
Spustit audio