Do kin se po víc než sedmi měsících vrátili diváci. Otevřely se jen menší sály a přišlo pár lidí

25. květen 2021

Poprvé od 12. října mohli diváci v Česku vyrazit do kina. Výběr kin a filmů limitovalo rozhodnutí velkých multiplexů zatím s otevřením počkat. Navíc dál platí některá koronavirová omezení - a tak se návštěvníci v Královéhradeckém kraji na stovky rozhodně nepočítali. 

Čtěte také

„No, zatím nic. Diváci očividně tápou, kde je co nebo není otevřené. Takže budeme čekat na prvního diváka," je po půl šesté a ředitel Bio Centrál Petr Vítek těmito slovy shrnul návštěvnost na prvním filmu se začátkem v 17:30 - polský snímek Corpus Christi i přes solidní recenze a divácká hodnocení zjevně nezaujal.

To slovenský snímek Služebníci, na programu byl od 18 hodin, si vedl lépe. Vstupenku si koupili dva diváci, nezávisle na sobě přišli Hradečáci Ivo a Viktor.

„Neuvěřitelně jsem se už těšil. Já jsem byl zvyklý chodit třikrát nebo čtyřikrát za měsíc do kina Centrál. Takže mi to teď opravdu chybělo v mém životě," říkal Viktor.

Kino Bia Centrál v Hradci Králové prošlo modernizací projekční techniky a dalšími úpravami

Toho od návštěvy kina neodradila ani povinnost čerstvého testu na koronavirus.
„Udělal jsem to jen kvůli kinu. Já jinak nikam nechodím. Takže abych tady mohl být legálně, tak jsem dnes šel na test do nemocnice."

Ředitele kina Petra Vítka to, že promítali pro dva návštěvníky, zase tak moc nepřekvapilo.
„Nečekal jsem, že se k nám pohrnou davy diváků. Ta situace není pro všechny úplně přehledná. Diváci někde slyšeli, že musí splňovat nějaké podmínky a neví přesně jaké. Takže já jsem nával nečekal, ale nějaké vstupenky prodané máme na další projekce, už i na tu večerní. Takže předpokládám, že diváci postupně začnou chodit."

Čtěte také

Celkem se nakonec v Centrálu objevilo na čtyři představení 14 lidí a pokud jde o návštěvnost v celém kraji, šlo podle dostupných údajů o číslo rekordní - třeba v Novém Městě nad Metují přišli na dvě představení celkem dva diváci, jinde - například v Náchodě nebo Dobrušce - budou promítat raději až v dalších dnech.

Multikina mají dál zavřeno, vyčkávají s tím, že se jim nevyplatí otevírat bez možnosti prodávat občerstvení. Bez coly a popcornu by prý diváci nepřišli.

Petr Vítek, který má situaci v branži dobře zmapovanou, s tím souhlasí.
„Ono to v multiplexech opravdu funguje trošku jinak než v našich jednosálových kinech, kde jdou diváci víc za tím filmovým zážitkem. Do multiplexů se chodí víc za zábavou. Je to zábavní podnik, kde k představení patří nápoje a popcorn. Já tomu rozumím."

Kina se tedy vrací do běžného života hodně pozvolna a opatrně, jejich provozovatelé ale věří, že si návštěvníci cestu zpátky do kinosálů najdou.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.