Do Mělic přes Valy neprojedete. Ve středu začnou prohlubovat podjezd

10. červen 2019 09:45

Kvůli chystané výstavbě nového mostu přes Labe začne ve středu uzavírka silnice z Valů do Mělic. Stavební firma bude prohlubovat podjezd, aby k mostu dostala stavební stroje.

Firma SMP CZ, která bude nový most za čtvrt miliardy korun stavět, potřebuje na místo dostat těžkou techniku, což teď není možné. Překážkou je železniční viadukt ve Valech, podjezd je pro techniku příliš nízký a tak ho stavbaři budou muset alespoň v jedné půlce prohloubit, jak potvrdil stavbyvedoucí Vladimír Sommer. A právě kvůli tomu silnici od zítřka úplně uzavřou.

Valy a Mělice má propojit nový silniční most přes Labe

Most přes Labe ve Valech
Místo po prknech po asfaltu. Starý a úzký provizorní most přes Labe z Valů do Mělic dosluhuje a za několik málo let ho vystřídá plnohodnotný silniční most.

V této první fázi potrvá uzavírka do půlky července, od půlky července by pak místo mělo být podle Sommera zas průjezdné, ale jen dočasně, v půlce srpna zase silnici uzavřou.

V srpnu totiž začnou dělníci stávající přemostění Labe, tzv. Bailey Bridge, tedy most lehké vojenské konstrukce, rozebírat. Mimochodem spojení mezi oběma břehy zajišťoval spolehlivě od 50. let minulého století. Jeho éra ale končí. Uzavírka se kvůli stavbě pořádně protáhne, podle informací stavebního úřadu v Přelouči potrvá do června 2020.

Pěší projdou, auta musí jinudy

Ještě před likvidací starého mostu vybuduje firma provizorní lávku pro pěší. Až bude hotová, starý most zmizí a bude moct začít stavba nového. Bude ocelové konstrukce, klenutý, obousměrný a vyšší, aby pod ním mohly v budoucnu plout i velké lodě. Výstavba potrvá zhruba do půlky příštího roku.

V případě, že lidé pojedou autem, budou muset kvůli uzavírce ve Valech k mělickým písníkům zvolit jinou trasu. Buď objížďkou přes Přelouč, nebo přes Lázně Bohdaneč a Živanice.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související