Do podchodu schová obývák, příšerky i skryté vzkazy. Obrázky Daniela Kyncla zdobí zdi už v řadě měst

10. červenec 2023

Jihočeský výtvarník Daniel Kyncl vytváří v typických grafikách, malbách a kresbách své světy. Ty jsou veselé, plné detailů, drobných symbolů, postaviček, příšerek i ukrytých fórků. „Buď je to nějaká aktuální narážka, nebo třeba slovní hříčka,“ vysvětluje, „nebojím se do obrázků i něco napsat.“

Lidé obrázky Daniela Kyncla možná znají, aniž by to věděli. Jednak mají typické rysy, jednak výtvarník své světy přenáší i na zdi veřejných míst, a to cíleně, na zakázku. „Začalo to výběrovým řízením na fasádu u Plavebního úřadu v Praze. Řekl jsem si, proč nezkusit to, co dělám v maličkatém, na patnáctimetrovou stěnu. A vyšlo to,“ vypráví.

Pro námořníky tedy Daniel Kyncl vytvořil velkou modrou vlnu, která vypadá zároveň jako velrybí hřbet a nese spoustu veselých obrázků a nápisů spojených s vodou a řekami.

Nový dopravní terminál ve Veselí nad Lužnicí

I když jeho tvorba v lecčems připomíná graffiti art, sprejování po zdech to není. „Používám klasické válečky a štětce. Říká se tomu mural, na západ od nás je to už docela běžné. Jde o pomalování zdí na zakázku. Graffiti vychází z jiných kultur a subkultur a je zásadně sprejované. Já sprej nepoužívám, i když se sprejery občas spolupracuju,“ popisuje.

Jedna taková skupinka uměleckých konkurentů totiž podle jeho vítězného návrhu posprejovala válcovitý prostor na letišti v Brně. Jako o konkurenci o nich ale Daniel Kyncl nemluví. „Spíš se vzájemně inspirujeme. Obdivuju, co s těmi spreji umějí,“ říká.

Čtěte také

V portfoliu má Daniel Kyncl i kolostavy na elektrokola, které pomaloval českobudějovickému E.Onu. Jeho obrázky se mohou bavit lidé na autobusovém nádraží v Nové Bystřici a dosud největší realizací je dopravní terminál ve ve Veselí nad Lužnicí.

„Začalo to malou zdí, na kterou jsem vymyslel nápis Buďte VESELÍ. A na to se nabalil celý dlouhatánský podchod. Vede ke třem nástupištím, takže je to opravdu velký prostor. Je tam k nalezení úplně všechno, od vlakové tématiky až po galerii, je tam obývák, pohled na planetu, na město a různé drobnosti,“ líčí Daniel Kyncl. Jeho muraly jsou k vidění i v Táboře, Soběslavi nebo Písku.

Celý rozhovor s Danielem Kynclem o muralech, ale i ilustraci, omalovánkách, akrylu na plátně, zdech pokojíčku jeho dětí a pomoci rodičů si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.