Do Sedmých nebí za Waynem Shorterem a jeho lidmi z budoucnosti

15. březen 2023

Jsou hudebníci, kteří posunuli hranice jazzu dál, než kde byly dosud. A u některých je slyšet ještě něco navíc, něco za hudbou samotnou. Obojí platí o Waynu Shorterovi, který tento svět opustil letos 2. března. Této jazzové legendě věnují svá Sedmá nebe Marta Kloučková a Jaromír Honzák.

„Pamatuji si velmi živě, jak jsem těšil na Shorterův pražský koncert v roce 1996, ale to, čeho jsem byl svědkem, bylo neočekávatelné,“ vzpomíná Jaromír Honzák. „Měl jsem zcela konkrétní vizi, že na pódiu stojí lidé z budoucnosti, ženy i muži, černí i bílí, aby nám přinesli zprávu o naší šťastné budoucnosti.

Dnes to zní jako vtip, ale bylo to až po několika letech, kdy jsem se začetl do bookletu Shorterova prvního alba pro vydavatelství Blue Note Night Dreamer z roku 1964. Zde Shorter psal, že to, co se snažil vyjádřit, je blížící se pocit soudu. Rozhodnutí za vše živé od nejmenšího mravence až po člověka. Moje definice toho, co přijde, je období úplného osvícení, ve kterém zjistíme, co jsme a proč jsme tady,“ přemítá Honzák. V Sedmém nebi uslyšíte jeho osobní výběr Shorterovy hudby.

Čtěte také

Marta Kloučková míří tradičně do vokálního jazzu. „Svůj playlist jsem sestavila ze Shorterových skladeb, které zpívají, bravurně zaranžovali a otextovali mí oblíbení jazzoví zpěváci a zpěvačky. Poslechneme si Kavitu Shah, Gretchen Parlato, Floru Purim, Esperanzu Spalding, Kurta Ellinga, Sachala Vasandaniho i přední světová a cappella tělesa The Swingles s New York Voices.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.