Do stavu 5:2 jsem hrála dobře. Pak to ale bylo na jednu bránu, říká Vondroušová po prohře se Światekovou

31. říjen 2023

Tenistka Markéta Vondroušová má za sebou premiéru na Turnaji mistryň. V mexickém Cancúnu podlehla favorizované Polce Ize Światekové 6:7, 0:6 a v dalším duelu skupiny se ve středu utká s Tunisankou Ons Džabúrovou, která v jednoznačném souboji s Američankou Cori Gauffovou uhrála jen jediný game. Vondroušová byla spokojená s výkonem v úvodním setu. Moc dalších pozitiv by ale v zápase nenašla, a týká se to také doslova nerovných podmínek na kurtu.

Sama věděla, že může znít divně, když si stěžuje jako poražená hráčka. Zvlášť když ve druhém setu neuhrála ani game. Nechtěla se však před reportéry přetvařovat, když dostala otázku na kvalitu zápasového dvorce. Kurt označila za velmi špatný a vlastnostmi ho přirovnala spíš k horší antuce či trávě.

Radiožurnálu Sport pak popsala, co pro ni bylo v utkání na takovém povrchu nejsložitější. „Odskoky míčků jsou nevyzpytatelné. Člověk neví, jestli si má stoupnout víc dozadu, nebo dopředu. Z televize se to nemusí zdát, ale ztrácíme pak rytmus. Míčky tu ale buď sjíždí po povrchu, nebo vyskakují hodně vysoko,“ hodnotí Markéta Vondroušová betonový kurt na Turnaji mistryň, ke kterému měly výhrady i další tenistky včetně Polky Światekové.

Světové dvojce se ale brzy povedlo udělat z těžších podmínek svoji výhodu. A podle slov české hráčky to tak může platit pro celý turnaj.

„Na tomhle povrchu se člověk nesklouzne. Když Iga míčky roztočí, skáče to extrémně,“ myslí si Markéta Vondroušová, kterou začala Świateková trápit údery a míči s vysokým odskokem zhruba od poloviny úvodního setu, ve kterém česká tenistka sice vedla 5:2, ale pak už nedostala šanci sadu úspěšně zakončit.

„Do stavu 5:2 jsem hrála dobře. Pak si ale našla servis a bylo to na jednu bránu. Když se chytne, tak s ní hrát moc nejde,“ přiznává Vondroušová, která si ale váží toho, že může mezi nejlepšími tenistkami světa být, a nechce si ze zápasu vzít jenom rozčarování z podmínek a horší druhé sady.

„Jsem ráda, že jsem tu, ale podmínky jsou vážně těžké. První set byl dobrý, takže si z něj chci vzít pozitivní věci,“ říká Markéta Vondroušová po své premiéře na Turnaji mistryň.

autoři: Jaroslav Plašil , lis
Spustit audio

Související