Dobrovolná meteoroložka z Dobřichovic přes 30 let loví rekordy

3. březen 2021

Pozorování počasí je podle dobrovolné meteoroložky z Dobřichovic jako detektivka. Vystudovaná bioložka Zdenka Polanecká na zahradě měří srážky a loví rekordní teploty. Využívá k tomu historické přístroje i moderní digitální techniku.

 

Zatímco v seriálu Pan Tau počasí předpovídala rosnička Julinka, v Dobřichovicích mají Zdenku Polaneckou. Usměvavou dámu místní lidé dobře znají. Když ji vidí na zahradě, dávají se s ní do řeči o počasí. Dobrovolná meteoroložka spolupracuje s Českým hydrometeorologickým ústavem už 22 let, ale výkyvy počasí, sílu větru i četnost srážek sleduje mnohem déle. Záznamy si vede od doby, kdy se do Dobřichovic přistěhovala, což bylo v roce 1985.

Na zahradě má umístěný 10 metrů vysoký stožár a dvě nádoby, které zachycují srážky. Původně byla stanice manuální, v březnu 2011 byla zautomatizována a naměřené hodnoty přístroje zaznamenávají digitálně. Přesto tráví Zdenka Polanecká venku na zahradě hodně času. Nechce totiž propásnout žádnou změnu počasí.

V roce 2012 padl v Dobřichovicích teplotní rekord. Socha Petra Váni ukazuje nejvyšší teplotu naměřenou na území České republiky od roku 1770  - foto Bára Kvapilová.jpg

Velkou událostí bylo naměření teplotního rekordu 20. srpna 2012, kdy přístroje na zahradě zaznamenaly vůbec nejvyšší teplotu na našem území od začátku pravidelných měření. Tuto událost připomíná i socha teploměru umístěná v centru Dobřichovic. „Bylo to 40,4 °C a zatím nás nikdo ještě nepřeměřil,“ raduje se Zdenka Polanecká, která nevylučuje, že by mohl padnout ještě další teplotní rekord.

Jak se Zdenka Polanecká k pozorování počasí dostala? A co ji na práci dobrovolné meteoroložky baví? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Související