Dohoda o obranné spolupráci s USA by mohla být jakousi odměnou za Ukrajinu, uvažuje bezpečnostní analytik Kraus

21. duben 2022

Konflikt na Ukrajině podle bezpečnostního analytika z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Josefa Krause nastiňuje, jak liché jsou plány Evropské unie na společnou obranu. „Především to ukázalo, jak je Evropa rozdělená politicky. Jaké má rozličné zájmy, a to dokonce i z hlediska primární bezpečnosti,“ říká Kraus v pořadu Osobnost Plus. 

„A je opravdu vidět ten obrovský kontrast například mezi Francií a Německem na straně jedné a Polskem a Českou republikou na straně druhé. Všechny tyto státy jsou zároveň součástí Severoatlantické aliance, která alespoň pořád dává nějakou záruku kolektivní bezpečnosti.“

Bez Spojených států by se konflikt na Ukrajině mohl vyvíjet úplně jinak.
Josef Kraus

„Řekněme si upřímně: Bez Spojených států by se konflikt na Ukrajině mohl vyvíjet úplně jinak, stejně tak jako celková evropská reakce. To všechno je jen důsledek skutečnosti, že neexistuje nic jako společná zahraniční a evropská politika. Tím pádem reálně nemůže existovat ani společná evropská bezpečnostní politika,“ míní bezpečnostní analytik.

Z našeho pohledu se tak podle Krause ukazuje, že Spojené státy jsou mnohem stabilnějším a spolehlivějším spojencem než například Německo, které je pro nás jindy důležitým ekonomickým a politickým partnerem.

Kampaň Le Penové je bezpečnostní riziko

Důležitá je ale i role Francie, která má jen pár dní do druhého kola prezidentských voleb. Voliči totiž budou rozhodovat mezi současným prezidentem Emmanuelem Macronem a šéfkou Národního sdružení Marine Le Penovou.

Čtěte také

Není žádným tajemstvím, že kampaň Le Penové je dlouhodobě financována ruskou stranou. Ještě před válkou navíc sama říkala, že země pod jejím vedením opustí NATO.

„To samozřejmě evropské bezpečnostní riziko je. Francouzská armáda je i bez jaderných zbraní poměrně důležitá a významná z hlediska obrany evropského kontinentu. Na druhou stranu – osobně nejsem ani nijak nadšený z Macrona, protože ani ten – jak se ukazuje – není úplně zárukou kolektivní bezpečnosti na evropském kontinentu,“ míní Kraus.  

Čtěte také

„Nejde ale vysloveně o vystoupení z NATO, spíš se jedná o ,degaulleovský‘ přístup. To znamená, že se Francie nebude podílet na některých aktivitách Severoatlantické aliance, ale pořád bude udržovat nějaký základní bezpečnostní svazek,“ vysvětluje.

„Platba z Ruska směřující k politické kampani Marie Le Penové, tak to jsou věci, které se tady opakují i v případě celé řady českých, německých a dalších subjektů. To není nic nového,“ komentuje.

Dohoda s Amerikou

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve čtvrtek odletěla do Spojených států jednat o nové výzbroji pro naši armádu a hovořila i o vzájemné obranné smlouvě.

„Můžeme se podívat na to, jak Defense Cooperation Agreement funguje v případě jiných států. Velice často se jedná o jakousi spolupráci při výzkumu a vývoji, tedy ve zbrojní politice, technologiích, sdílení vojenských kapacit nebo například společné účasti na některých cvičeních,“ popisuje.

Čtěte také

Podobné smlouvy pak podle analytika také obsahují legislativní rámec pro případnou legalizaci zahraničních vojsk na území jedné, nebo druhé strany. „To znamená například vytvoření americké vojenské základny na území ČR nebo i vůbec zajistit dlouhodobou americkou vojenskou přítomnost u nás,“ nastiňuje analytik.

Kraus dodává, že v tuto chvíli zřejmě nejde o hotovou věc. „Samozřejmě bude hodně záležet na české diplomacii, ale vlastně i na americké chuti se víc zabývat středovýchodní Evropou. Přece jen – Američané mají globální zájmy, v tuto chvíli spíš v jihovýchodní Asii. Nicméně konflikt na Ukrajině na východní Evropu zas zaměřil světlo.“

Čtěte také

Spojené státy podle bezpečnostního analytika velmi dobře vnímají naši pomoc Ukrajině. „Jde o české angažmá v konfliktu na ukrajinské straně a plnění našich povinností a obranných závazků vůči euroatlantickému společenství. Takže možná by i jakýmsi politickým gestem, odměnou za to, jak se ČR ukázala být dobrým spojencem, může být uzavření této dohody. A může vést i k tomu, že tady budou výhodné nákupy zbraní, o čemž tam ostatně ministryně také jela jednat.“

Mohlo by jít i o dohody směrem ke společnému vojenskému cvičení anebo americké vojenské přítomnosti v Česku. „To jsou všechno ale věci otevřené, které se budou řešit dalších i několik měsíců.“

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup
Spustit audio

Související