Dolní Roveň je rájem pro milovníky první republiky

22. listopad 2019

Hned několik skvostů architektury 20. a 30. let minulého století mají v Dolní Rovni na Pardubicku. O jejich výstavbu se zasloužil tamní rodák, prvorepublikový politik a přítel T.G. Masaryka, František Udržal. Ten se málem stal i prezidentem.

Budovy bývalé hospodářské školy, dnešní školy, školky, obecního úřadu či sokolovny v Dolní Rovni potěší každého znalce architektury první republiky. Navrhli je slavní architekti právě na přímluvu a pozvání Františka Udržala, tehdejšího předsedy vlády a ministra národní obrany.

Velmi si ho cenil také Tomáš Garrigue Masaryk, který za ním rád do Dolní Rovně jezdil, a dokonce o něm uvažoval jako o svém nástupci v prezidentské funkci. V obci si slavného rodáka stále považují. Ve foyer obecního úřadu vítá návštěvníky Udržalova busta a na čestném místě tam visí jeho portrét.

Úřad, škola a zakázaná opona

Samotná budova Obecního úřadu v Dolní Rovni je první z významných prvorepublikových staveb v obci. Postavili ji v 30. letech minulého století podle návrhů architekta Karla Řepy, který je mimo jiné i autorem budovy hlavního nádraží v Pardubicích. V době svého vzniku sloužila také jako četnická stanice nebo prostory občanské záložny. I proto je zajímavě členitá a překvapí důmyslnou praktičností a zároveň půvabem.

Budovu Obecního úřadu v Dolní Rovni navrhl stejný architekt jako pardubické nádražíí

Ve stejné době pak v Dolní Rovni vystavěli další zajímavé a dnes památkově chráněné domy, ze kterých dýchá prvorepubliková atmosféra. Jsou jimi budovy základní školy a mateřské školy, která byla původně dětským útulkem, nebo Sokola. Ta skrývá ještě další poklad, oponu z dílny malíře Aloise Mudruňky. Plátno s výjevem Slávie a Přemysla Oráče se dochovalo do dnešních dnů bez oprav a v perfektním stavu zřejmě proto, že tuto oponu po desítky let vůbec nestahovali. Odhalená hruď bohyně prý vedoucím činitelům za minulého režimu morálně vadila.

Krásná příroda i poutní místo

K Dolní Rovni náleží ještě další místní části. Je to Komárov se zajímavou stavbou kostela sv. Petra a Pavla a pak Litětiny. Od nich je to jen pár kroků do krásné přírody, rozsáhlého a příjemného lesa Boršov. Ten je oblíbeným místem výletů i cyklovýletů, vedou přes něj turistické stezky i cyklotrasy a pak také naučná stezka.  Oblíbeným zastavením je tam i rybník Lodrant, který má přes 22 hektarů. Při procházce po jeho hrázi je možné uvidět řadu zajímavých vodních ptáků, brouků i rostlin.

Rybník Lodrant působí na podzim jako půvabné téměř zapomenuté místo.

Nejstarší místní částí Dolní Rovně je Horní Roveň. Zmínky o ní jsou už ze středověku, kdy na místě dnešního pohostinství u kostela stávala rychta. Toto místo tedy bylo původně centrem jedné jediné obce, která se na Horní a Dolní Roveň rozdělila až kolem roku 1700. Dnes je Horní Roveň znovu ve středu velké pozornosti. Tamní barokní kostel sv. Kateřiny se totiž stal novodobým poutním místem hasičů, když farnost získala vzácnou relikvii, ostatky patrona hasičů sv. Floriana.

autor: RUS
Spustit audio

Související