Domácí násilí v Česku zažil každý pátý, systémová změna je nutná, upozorňují zakladatelky iniciativy Pod svícnem

11. duben 2023

Necelý rok od svého založení chystá iniciativa Pod svícnem předložit Poslanecké sněmovně návrh změn legislativy v oblasti domácího násilí. „Nový zákon vzniká na Úřadu vlády spolu s neziskovým sektorem, který dlouhodobě pracuje s oběťmi domácího násilí,“ upřesňuje poslankyně a jedna ze spoluzakladatelek iniciativy Barbora Urbanová. Má jednotná právní definice domácího násilí, kterou bude respektovat celý systém od soudů po policii, šanci na úspěch?

„Teď jsme ve fázi, kdy se čeká na připuštění zákona do mezirezortního řízení a pak se bude řešit na úrovni vládní koalice,“ dodává Urbanová. Politoložka Michaela Studená, další ze spoluzakladatelek iniciativy Pod svícnem, ji doplňuje: „Není to jen shoda vládních stran, podařilo se domluvit i podporu z některých opozičních uskupení.“

Čtěte také

Problematika domácího násilí je u nás aktuálně rozložená do více než deseti zákonů, což v praxi stěžuje práci policistů i soudců. „Když máte tu definici pokaždé trochu jinou, tak ne vždy považujete za domácí násilí to, co za něj považuje jiná část systému. Systémová změna je v tomhle případě opravdu potřeba, protože když za současné situace selže jedna jeho část, tak v tu chvíli je člověk v háji,“ vysvětluje Urbanová.

„Od té doby, co vznikla naše iniciativa, jsme byly překvapené, jak velkou podporu máme i od mužů. V politice, soukromém i neziskovém sektoru. Na druhou stranu známe i dost velmi konzervativních žen, které říkají pohlavek dítěti je v pořádku,“ říká Studená. Proti novému zákonu jsou podle Urbanové především konzervativní politici: „Ve sněmovně jsou dnes i muži, kteří jasně říkají, že pečují o své děti. Tohle není kulturní válka, jen stavění státu na stranu obětí domácího násilí.“

Jsme s dvaceti procenty lidí, kteří zažili nějakou formu domácího násilí, národem násilníků? S jakými problémy se potýká OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí)? Proč není v Česku Istanbulská úmluva po více než šesti letech od podepsání stále ratifikovaná? Bagatelizují naše soudy domácí násilí? A lze ho vystopovat v nějaké socioekonomické skupině více než v jiné? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Související