Domácí pizza potěší nejen malé strávníky, zároveň si ji můžete posypat čímkoliv, co máte po ruce

Domácí pizza patří přesně k tomu druhu občerstvení, po kterém rádi a často sáhneme. Vděčná a jednoduchá pochoutka má svůj původ v Itálii. A pokud si myslíte, že je domácí verze oblíbené kulaté dobroty příliš náročná, tak vás tímto receptem vyvedeme z omylu.

Domácí pizza potěší hlavně malé strávníky, zároveň ji můžete posypat čímkoliv, co máte po ruce. Zbytky sýrů, zeleniny nebo šunky či žampionů. Důležité je však správné těsto.

Ingredience
  • 300 g hladké mouky
  • 7 g prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce oleje
  • mléko
  • Obloha:
  • plechovka rajčat
  • olej
  • koření na pizzu
  • pórek
  • šunka
  • čerstvá paprika 2 - 3
  • tvrdý sýr na strouhání

První „placky“ pizzy dorazily do Itálie z Řecka. Slovo je odvozeno od slova pita - což je přesný název pro chlebovou placku. Italové časem vytvořili vlastní odvozeninu a to picea - bylo tím myšleno, že je to něco pečeného. Postupem času se slovo vykrystalizovalo do nynější podoby, kterou s velkou oblibou používáme dnes.

Pizza je vlastně pečený koláč, který pochází z Itálie. Snad každý zná tenké chlebové těsto s kůrkou na okraji, které je doplněno o kořeněnou rajčatovou omáčku, sýr a další přílohy.

Za první pizzu je považována ta, kterou vyrobili v Neapoli v Itálii kolem 17. století. Byla nejprve vyráběna jako jídlo pro místní chudé lidi a obsahovala pouze těsto, čerstvá rajčata, česnek, olej a byla posypána bazalkou a oreganem. Obyčejně se prodávala z ručních vozíků lidem na ulici.

Zmínka o tomto lahodném neapolském pokrmu se začala šířit do dalších oblastí a lidé začali cestovat do Neapole jen proto, aby ochutnali tento skvost.

Postup:
Plech vymažeme olejem. Do mísy vložíme hladkou mouku, mléko, olej, prášek do pečiva a sůl. Zamícháme, a vypracujeme vláčné těsto.
Na válu vyválíme z těsta placku, kterou položíme na plech. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Rozpálíme pár kapek oleje ve velké pánvi, přidejte cibuli a 4 minuty ji opékáme, vmícháme česnek a po pár minutách i rajčata z plechovky, směs osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru a tymián.
Těsto potřeme olejem a navrch dáme rajčatovou omáčku a dozdobíme tím, co máme rádi.
Plech vložíme do trouby a pečeme 15 minut.
Na pizzu nastrouháme sýr a dáme ještě na 5 minut zapéct.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.