Dotace pro Agrofert narostly o stovky procent, premiér si přivlastnil stát, kritizuje Michálek

4. červen 2019

Opozice se v úterý pokusí prosadit mimořádnou schůzi parlamentu kvůli zjištění auditorů Evropské komise. Premiér Andrej Babiš (ANO) je podle nich ve střetu zájmů a holding Agrofert neoprávněně čerpal unijní dotace. Jsou předběžné závěry evropských auditorů důvodem k pádu vlády?

Podle poslance Jakuba Michálka (Piráti) je předčasné vyvolávat hlasování o důvěře vládě, jak požaduje předseda ODS Petr Fiala. Sněmovna by ale měla vládě uložit, aby zastavila proplácení dotací „všem entitám, které ovládají členové vlády nebo z nich mají prospěch.“ Poslanci i veřejnost by také měli dostat přehled všech dotací a veřejné podpory ve prospěch Agrofertu.

Je vážné podezření, že premiér nelegálně pobírá dotace v řádu stovek milionů korun. Musíme zasáhnout rychle.
Jakub Michálek

Jakub Michálek

„Bráníme peníze daňových poplatníků. Podali jsme podnět Evropské unii, že zde dochází k nelegálnímu dotování člena vlády, který si tím, že nastavuje celý systém, přivlastnil stát. Upravil si pravidla tak, aby dostával co nejvíc dotací,“ uvádí Michálek.

Poukazuje na to, že dotace pro Agrofert neustále rostou – zatímco v době, kdy Babiš vstupoval do politiky, to bylo jen 600 milionů korun, dnes jsou to zhruba dvě miliardy korun ročně.

„Babiš to vždy vyřeší tím, že to dá do nějaké organizace vedené jeho manželkou nebo tchánem a sedí tam jeho právník. A tyto jemu blízké osoby ovládají tu firmu. Tak to udělal u Čapího hnízda i se svěřenskými fondy. V Evropské unii nejsou blbí a prohlédli to jako zjevné obcházení zákona,“ kritizuje předseda pirátských poslanců.

Soud médií se mi nelíbí

Naproti tomu poslanec Milan Feranec (ANO) připomíná, že jde pouze o návrh auditní zprávy, který je navíc podle autorů důvěrný: „Rozuměl bych tomu, pokud bychom projednávali závěrečnou zprávu. Pokud ale budeme projednávat jen návrh, tak je to asi poprvé v historii české parlamentu. Ale Sněmovna je suverén.“

Poslanec a bývalý náměstek ministra dopravy Milana Feranec z hnutí ANO

„Novela zákona o střetu zájmů – ten Lex Babiš – je z února 2017. Navrhla ho současná opozice a myslím ČSSD. Piráti nebyli ve Sněmovně. Pokud někdo říká, že je napsaný špatně, tak ho měli navrhnout lépe nebo přijít s novelou. Zaráží mě, že právní služba Evropské komise nám interpretuje a vysvětluje naše zákony. Možná je správná. Ale není konečná,“ upozorňuje Feranec.

Nejdříve se musí vyjádřit orgány, které o udělení dotací rozhodly. Soudíme lidi, aniž známe jejich argumenty. Tento soud lidu – nebo médií – se mi nelíbí.
Milan Feranec

Někdejší manažer Agrofertu odmítá Michálkem uváděnou možnost, že by se celé vyšetřování mohlo zamést pod koberec kvůli tomu, že v čele kontrolní struktury stojí premiér a ministryně financí za hnutí ANO.

„To riziko je nula. Pan kolega jistě ví, že existuje služební zákon. Rozhodují úředníci, kteří jsou svým způsobem neodvolatelní, a je nastaven nějaký mechanismus. Jejich nadřízeným není premiér ani ministr, je jím státní tajemník daného ministerstva nebo úřadu,“ upozorňuje.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.