Drogy, sex a nikdy nekončící party. Jak změnil britský seriál Skins pravidla hry?

30. listopad 2023

Britský seriál Skins v nultých letech přinesl revoluci v teen dramatech. Odmítl ustálené americké postupy a místo toho nabídl syrovou realitu dospívání plnou drog, sexu a nikdy nekončících večírků. Nebál se prozkoumávat citlivá témata, jako je sexuální orientace, duševní zdraví nebo disfunkční rodiny, a stal se tak předobrazem současných seriálů pro dospívající. Jak seriál ovlivnil televizní scénu a proč se k němu pojí spousta kontroverzí?

Seriál Skins přistál do doby, kdy byly nejsledovanějšími seriály Gilmorova děvčata, O.C. nebo Dawsonův svět. „Můžeme si to představit, jako když jste třeba na parketu a celý večer se hrají nudné ploužáky a najednou začne hrozně rychle hrát nějaká drzá punkrocková kapela. Tak bych Skins přirovnala, tenhle efekt to tehdy zhruba mohlo mít,” říká kulturní publicistka Táňa Zabloudilová.

„Život, který byl zobrazený v ostatních seriálech, moc nedával smysl v mých reáliích Aše. A je jedno, jestli je to Aš, Budějovice nebo Valašské Meziříčí. Nedávalo moc smysl žít někde v Kalifornii nebo v Upstate New Yorku a být bohatý. Dávalo mnohem větší smysl fetovat a spát se svýma kamarádama, srovnává Dominik Skins s ostatními seriály konce nultých let.

Lilli, mileniálka, která sledovala Skins během svého dospívání, v seriálu nacházela především útěchu. Zároveň si ale uvědomuje druhou stranu mince. „Já si myslím, že se tam duševní onemocnění v některých momentech možná i glorifikovala. Na druhou stranu mi to, že jsem téma duševního zdraví v nějakém seriálu mohla vidět, hrozně pomáhalo. Necítila jsem se v tom tak sama a přišlo mi to aspoň trochu normalizované, vzpomíná.

„Skins je takový milník na té cestě, kde jsme teď. Vývoj zápletek začal od nultých let postupně nabývat na komplexnosti a komplikovat se. Až dnes máme postavy, které jsou ambivalentní – o kterých můžeme přemýšlet podobně jako o skutečných lidech, zkoumat jejich dobré i stinné stránky, posuzovat, co udělali špatně, a co dobře. Nejsou to jen záporáci, nebo vyloženě kladné postavy, říká Zabloudilová.

Jak se vyvinula bezpečnostní opatření při natáčení intimních scén? A jak se proměnilo zobrazování citlivých témat a propracovanost postav od doby Skins ve srovnání s dnešními oblíbenými teenagerskými seriály, jako je Euforie nebo Sex Education? Poslechněte si nový díl podcastu Vlna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka