Druh dřeva poznám i podle vůně, překvapuje truhlář

12. říjen 2021

Kdy voní dřevo nejvíc? Ze kterého dřeva se dá vyrobit stůl nebo židle? Jaké dřevo má nejkrásnější kresbu? A co má truhlář dělat proto, aby si neufikl prst? To vám prozradí  seznámí Radek Andrlík a Lukáš Červenka. Moderuje Jana Rychterová.

V Klubu Rádia Junior Jana představila další řemeslo z projektu České ručičky – truhláře. Do studia dorazil Radek Andrlík, učitel odborného výcviku, a Lukáš Červenka, který se učí na truhláře na Střední odborné škole Jarov.

Radek Andrlík a Lukáš Červenka ze Střední odborné školy Jarov

Tvrdé a měkké dřevo

Věděli jste, že existuje tvrdé a měkké dřevo? Jana byla přesvědčená, že tvrdé dřevo je každé, protože když se bouchnete do hlavy, budete mít modřinu tak jako tak. Ve skutečnosti je to tak, že měkké dřevo se lehce opracovává. Když budete chtít vyřezat figurku, vezmete si například dřevo z lípy, topolu nebo smrku.

Když budete ale chtít vyrobit stůl z hodně tvrdého dřeva, budete se muset poohlédnout po dubu, buku nebo javoru. A které dřevo je úplně nejtvrdší? Je to dřevo ebenové, černé jako noc.

Pozná dřevo podle vůně

Lukáš s Radkem vyprávěli o tom, že správný truhlář dovede dřevo rozeznat nejen pohledem, ale i podle vůně. A Lukáš dokonce prozradil, že spí na posteli, kterou si vlastnoručně vyrobil.

Co je potřeba k tomu, aby si truhlář neufiknul prst? A jaké stroje mu pomáhají? To si poslechněte v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související