Dubnové přeháňky, trochu brazilské bossa novy, Milord ve smutných souvislostech i swing podle Mikiho Ryvoly

8. duben 2022

Není vyloučené, že vás třeba před chvílí zastihla nějaká dubnová přeháňka, a tak možná budete ještě vnímavější k tomu, že jako první skladba ve swingové a jazzové náladě tentokrát zazní ta, která je opatřena názvem April Showers, tedy Dubnové přeháňky.

Tento muzikálový song Louise Silverse a B. G. De Sylvy je starý více než sto let. Jako první jej v broadwayském muzikálu Bombo zpíval legendární Al Jolson. Ale my pro vás máme mnohem mladší verzi orchestru Lese Browna.

Příznivce britského jazzu rozesmutnila zpráva, že 26. března prohrála svůj boj s rakovinou znamenitá anglická jazzová zpěvačka Tina May. „Vidím se jako muzikant, který používá hlas jako improvizační nástroj, což je pro mě to, co z něj dělá především jazz.“ Tina May tento záměr svými nahrávkami i koncerty opravdu naplňovala. Vnesla do všeho, co dělala, velký náboj nadšení, ať už stála v čele malé skupiny nebo zpívala s velkým bandem. Jak stálo v jednom nekrologu: Vidět ji na pódiu znamenalo vědět, že se stane něco docela úžasného.

Tina May přišla na svět Gloucesteru a studovala zpěv, zpívala soprán, recitovala poezii. K jazzu se obrátila až v době studia na univerzitě ve velšském Cardiffu, kdy ještě dělila svůj zájem mezi hudbu a herectví.

Čtěte také

Jejím manželem byl na Britských ostrovech respektovaný bubeník a kapelník Clark Tracey. I když manželství nakonec skončilo rozvodem, zůstala po tomto vztahu řada společných nahrávek. Ovšem Tina May spolupracovala i s jinými osobnostmi jazzu, například americkým pianistou Rayem Bryantem nebo italským klávesistou Enricem Pieranunzim. A zpívala nejenom v jazyce anglickém, ale také francouzském. Důkazem je nahrávka evergreenu Milord z jedenáct let starého alba Tiny May, které bylo její poctou Edith Piaf.

Delikátně romantický bude vstup dubnové jubilantky – okouzlující brazilské zpěvačky a kytaristky Rosy Passos, proslavené hlavně albem s láskyplným portugalským názvem Amorosa s gershwinovskou klasikou S´Wonderful v duchu příjemné bossa novy.

Dále připomeneme 110 let od narození talentovaného černošského kontrabasisty a zejména úspěšného byznysmena v oblasti jazzu Johna Levyho a také se dotkneme spolu s Mikim Ryvolou jeho zájmu o swing, přičemž ve zvukových příkladech zůstaneme na půdě českobudějovického studia Českého rozhlasu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související