Dušan Grúň byl československý zpěvák a měl řadu hitů jako třeba Starý rodný dom

27. duben 2024

I když jsme žili se Slováky až do raných devadesátých let ve společném státě, jednotlivé umělecké obory se podle národního hlediska přirozeně rozdělovaly. A to platilo také o pop music. Byli však zpěváci a zpěvačky, kterým by slušel z dobrých důvodů přívlastek československý. Jedním z nich byl Dušan Grúň, který zemřel na začátku tohoto týdne nedlouho před svými 82. narozeninami.

Dušan Grúň přišel na svět v květnu 1942 v Žilině a vysokou školu studoval v Ostravě, kde hrál na trubku v dixielandu. Ve svém studentském městě začal natáčet se sextetem Ivo Pavlíka také písničky, které vyšly i na malých deskách Supraphonu – třeba anglicky zpívaný standard I Could Write A Book nebo v češtině pohřební song Sbohem, Teddy.

S Tanečním orchestrem Československého rozhlasu měl svůj hit McDonald, ten si žil s českým textem Zdeňka Borovce. Pak se usadil v Bratislavě, kde jako nadaný swingový zpěvák vystupoval s tamními jazzovými formacemi, nahrával písničky z oblasti slovenské populární hudby zejména ve spojení s kapelníkem Jurajem Velčovským, ale také s orchestrem Gustava Broma i jinými.

Dříve velmi populární slovenský zpěvák Dušan Grúň měl řadu šlágrů jako Mária, Butterfly, Nalej mi vína, Malvína nebo se slovy Alojze Boudy Starý rodný dom, což byla slovenská verze hitu Toma Jonese Green Green Grass of Home.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související