Znamenitý textař a redaktor Svobodné Evropy Jan Schneider stanoval na Ostende a po 20 letech se do Třeboně natrvalo vrátil

30. březen 2024

Je to už osm roků, co se těsně po Velikonocích v pražském Lucerna Baru vzpomínalo na vynikajícího českého textaře, básníka, libretistu, redaktora Svobodné Evropy a také malíře Jana Schneidera u příležitosti vydání velkoryse pojaté třídílné CD antologie písniček s jeho texty a také výstavy jeho obrázků. Přišli tehdy jeho kamarádi jako bratři Václav a Jan Neckářové, Marta Kubišová nebo herečka Kateřina Macháčková.

Jihočech Jan Schneider se narodil předposledního březnového dne před 90 roky v literárně magickém Písku a vyrostl v Táboře. Vystudoval sice inženýrský obor, ovšem více než elektronkové počítače jej lákalo nápadité zacházení s rodným jazykem.

A toto umění osvědčil opravdu mnohokrát. Například v průkopnickém divadelním muzikálu Gentlemani, jakési východoevropské verzi West Side Story. Jan Schneider byl jedním z důležitých tvůrců úspěchu divadla Rokoko, populární scény českých šedesátých let.

Coby textař v 60. letech pomáhal kultivovat českou pop music a v příští dekádě z Bavorska posílal po rozhlasových vlnách pozdravy svobody. V rádiu sdílel redakční stůl s písničkářem a dobrým přítelem Karlem Krylem. „Byl jsem u zrodu každé jeho písně, kterou v exilu složil,“ řekl mi jednou Jan Schneider.

Čtěte také

Také mi vyprávěl, jak před emigrací stanoval se svou paní na Ostende, tedy na pláži třeboňského rybníka Světa. Do Třeboně se po více než dvaceti letech se svou paní Libuškou, také redaktorkou Svobodné Evropy, vrátil už natrvalo.

Manželé Schneiderovi si koupili byt a potom dům, nedaleko rybníka Svět, byť na opačném břehu, kde jsem je občas navštěvoval. Na léto vždy odcestovali do Španělska. Bohužel, letos v prosinci tomu bude deset let, co se Jan Schneider odebral nahoru, kam ho za několik let následovala jeho paní Libuška.

Z mnoha písniček, k nimž Jan Schneider napsal skvělý text, vybírám Nebeského kovboje s hudbou Josefa Vobruby, který také řídil Taneční orchestr Československého rozhlasu, a samozřejmě s Waldemarem Matuškou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související