Dvě nová alba z Finska laškují s lidovou hudbou i se současným šarmem: Piirainen Blom Company a Solju

24. srpen 2020

Tančící kytarista a beatboxerka nahráli album především finských lidových tanců a sámijské zpěvačky aktualizovaly novými remixy album Ođđa Áigodat. Jak takové fúze zní? 

Chce to je spíše vidět, protože hudba a pohyb jsou u nich spojeny v jeden celek. Finské duo Piirainen Blom Company tvoří kytarista a tanečníka Jussi-Pekka Piirainena a zpěvačky Venla Ilona Blom, která vytváří perkusívní doprovod prostřednictvím beatboxu. Zpracovávají severské lidové tance s ryze současným zvukem. Na koncertech spolupracují s dalšími tanečníky a na albu Matka (česky Cesta) je podpořilo několik houslistů a akordeonista.

I Solju tvoří dvojice z Finska. Zpěvačky Ulla Pirttijärvi a její dcera Hildá Länsman vydaly svůj společný debut Ođđa Áigodat (česky Nové časy) již v roce 2018. Letos se rozhodly o vydání stejných skladeb ve zremixované podobě. Jejich dialog mezi tradiční kulturou severského národa Sámi s typickou zpěvní technikou joik a šamanským bubínkem a mezi postmoderní současností byl posílen inovativními zvuky a elektronickými efekty.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.