Dvoudílný dokument sleduje den v životě lidí, kteří vyměnili město za lesní samotu

21. září 2017

Daniel a Radim, dva kamarádi, kteří žijí celý život ve městě, přemýšlejí o tom, jaké by to bylo žít na venkově – v souladu s přírodou, nezávisle na civilizaci, soběstačně, ekologicky a zdravě. Vydávají se proto navštívit dva páry, které žijí na opačných stranách beskydského pohoří.

Exulanti z měst 1 – Morávka

Michal s Romanou se potkali v Ostravě při studiu na vysoké škole. Brzy zjistili, že mají podobný koníček. Milují outdoor, treking a hory. Každý víkend jezdili na výlet. Časem u nich došlo k posunu priorit a touha cestovat a být venku převládla nad budováním kariéry ve městě. Sekli s prací a koupili starou roubenku v horách. Vzhledem k tomu, že splácejí hypotéku, jeden z nich musí být zaměstnaný, náklady jsou ale oproti životu ve městě výrazně nižší. Momentálně pracuje Romana. Michal se stará o hospodářství.

Roubenka v horách

Roubenku nad přehradou, která sloužila předchozím majitelům jako rekreační objekt, si zrekonstruovali a pěstují tu brambory, byliny, chovají králíky, ovce a přežili tak už tři zimy. Mají motto „Žijme jednoduše“ a o svém počínání píší blog s názvem Punto Fijo – Live Simply. Jednoduchost ovšem neznamená bídu, a tak se v domě setkáte s běžnými vymoženostmi, jako je pračka, myčka nebo wi-fi.

Pevný bod

„Punto Fijo je španělsky ‚pevný bod‘, město ve Venezuele a hlavně báječné album a píseň Szidi Tobias, které jsem si zamiloval už dávno. Snad mi tedy promine, že jsem si tento název vypůjčil,“ říká Michal. „Svůj ‚pevný bod‘ má každý z nás, a ať už ho nazývá jakkoliv, je k němu pevně připoutaný. Někdy je to dobře a jindy ne. Takovým pevným bodem může být totiž rodná hrouda, potomek, práce, hypotéka na dům či byt, rodiče, kamarádi a podobně. Mít ‚pevné body‘ je určitě potřeba, ale taky je potřeba najít dostatečně dlouhé lano, které k nim uvážeme a vydáme se s jeho druhým koncem v ruce do neznáma.“

Roubenku nad přehradou, která sloužila předchozím majitelům jako rekreační objekt, si zrekonstruovali a pěstují tu brambory, byliny, chovají králíky, ovce a přežili tak už tři zimy

Exulanti z měst 1 - Morávka
Dramaturgyně: Brit Jensen
Autoři: Daniel Kupšovský, Radim Labuda
Zvuk: Radim Špála

Exulanti z měst 2 – Zlámaná

Lidé, kteří odcházejí z měst na venkov, se zpočátku nejvíce potýkají s problémem, jak přežít první zimu. Polovina práce na jaře, v létě a na podzim spočívá v tom, že si člověk dělá zásoby na zimu. Divadelník Lojza z Olomouce, který žije se světoběžníkem Markem, původem ze Slovenska, přežili už čtyři zimy. Jejich obživou se staly kozy, husy a slepice. I když žijí velmi skromně, tak se necítí chudí. Jsou majiteli polí, lesa a nemalého hospodářství. Ač bezdětní, mají podle svých slov společnosti co předat.

Nepanikařte. Poslechněte si rozhlasový dokument filmařky, která prožívá panické ataky

Filmařka a dokumentaristka Eva Lammelová a její buldoček

„Je půl osmý a já jsem úplně v křeči. Je to zvláštní pocit, jako by tělo byla schránka, která přestane fungovat, ale uvnitř jsem pořád já a tělo jako kdyby najednou nebylo moje. Svaly jsou hrozně zatuhlý a jsou jako kameny. Bolí mě žaludek, nemůžu se pořádně nadechnout. Na hrudi mám asi obrovskej šutr. Nedokážu myslet v ostrejch konturách. Mám strašnej strach, že už nikdy nic nebude dobrý, že je se mnou konec. Mám prostě strach, že jsem nemocná a že se už nikdy neuzdravím.“

Odchod

Marek s Lojzou se rozhodli, že se odstěhují na chalupu po babičce v Kysucích. Lojza měl dost práce v divadle v Olomouci a Marek se po letech strávených za barem v různých evropských městech chtěl usadit a zklidnit. Oběma vadila nestřídmost civilizace, plýtvání, neúcta ke zvířatům a k půdě. Kromě občasného ponorkového efektu, který se dal dobře setřást procházkami po beskydských kopcích a lesích, se nevynořil žádný zásadní problém. Na jaře už se do města nevrátili.

Kozy a šindele

Starat se o slepice a husy zvládne asi každý. Proto si Lojza usmyslel, že to zkusí s českou hnědou krátkosrstou kozou. Dnes jich má skoro tucet, každodenní chození na pastvu považuje za skvělý relax a kozí mléko pije několikrát denně. Dokáže vyrobit i obstojný tvaroh a do budoucna by chtěl rozjet malou mléčnou výrobnu. Kromě toho mají chlapi na Zlámané vejce od slepic a hus a jednou za čas i maso, které si sami zabijí. Marek vedle toho objevuje, k čemu slouží veškeré staré truhlářské náčiní, které zanechal jeho dědeček ve stodole. Až přijde čas, naučí se vyrábět původní metodou šindele a zachrání tím střechy tradičních beskydských chalup.

Zlámaná

I když žijí obklopeni původním vybavením, nesnaží se o návrat do minulosti. Jejich hospodářství má vlastní web, blog a stránku na Facebooku. Kromě přátel, kteří si jezdí na Zlámanou odpočinout i pomoct, občas přivítají i neznámé hosty. „Zlámaná je prastará goralská osada uprostřed CHKO Kysuce, která se vine po východním úbočí Beskyd podél česko-slovenské hranice a ve které právě začínáme oživovat původní způsob hospodaření,“ píšou na webu. Naším cílem je do této nádherné, neuvěřitelně čisté a průmyslem nedotčené krajiny vrátit včely, slepice, kozy a ovce. A pokud se vše zdaří, a my tomu věříme, našimi produkty bude prvotřídní med, vejce a kozí a ovčí sýry. Plánujeme rovněž využívat, zpracovávat a dál nabízet plody sadu, lesů a luk. Vy nám svým zájmem můžete pomoci.“

http://zlamana.cz/

Marek s Lojzou se rozhodli, že se odstěhují na chalupu po babičce v Kysucích

Exulanti z měst 2 – Zlámaná
Dramaturgyně: Brit Jensen
Autoři: Daniel Kupšovský, Radim Labuda
Zvuk: Tomáš Pernický, Radim Špála

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.