Ekonom Marek: Vláda bude muset přidat další balíčky. Ten první je třeba prosadit co nejdříve

13. červenec 2023

Dopady konsolidačního balíčku na českou ekonomiku, české firmy a české domácnosti vidí každý jinak. Ekonom a poradce prezidenta David Marek tvrdí, že to, co vláda nabídla, je vcelku rozumné. 

V ideálním světě by vláda měla ucelenou představu o hospodářské politice. Má před sebou závažný, po inflaci druhý nejzásadnější problém – požár v hodnotě 250 miliard korun – a teď je třeba ho začít hasit. Nebudeme si vybírat, zda pískem, nebo vodou. Vláda se k tomu odhodlávala dlouho, má zpoždění v podobě jednoho roku a nyní už není prostor na debaty. vysvětluje.

Možnost změn a úprav balíčku

Vláda dala odborovým organizacím měsíc na to, aby se dohodly na změnách, které budou pro obě části ekonomiky přijatelné – ve druhém čtení by se dal balíček upravit.

Čtěte také

Je dobře, že se vláda snaží o dialog s odbory i zaměstnavateli. Výhrad není mnoho, ta hlavní směřovala na výdaje pro výzkum a vývoj, což je součástí až dalšího balíčku oznámeného následně, říká Marek. 

„Nevidím příčinu, proč by měly být ušetřeny státem dotované benefity, které je zaměstnavatel schopen kompenzovat zaměstnancům jinak. Zatím není silný důvod, proč by měl být vládou navržený fiskální balíček otevírán a drolen.

Některé firmy zvažují odklad investičních plánů, jelikož neví přesně, co je čeká. Já mlhu nevidím, obrysy příjmů i výdajů jsou jasné. Ano, ovlivní to rozhodování firem, ale je to celkem čitelné, míní.

Schodek pod 300 miliardami neudržíme

Letošní bilance rozpočtu je tristní. Pokud budeme začínat s vyšším dluhem, je logické, že chybějící částku budeme muset najít v dalších rozpočtech. Tady ta mlha je, jelikož nevíme, kde jsme. Je pravděpodobné, že skončíme znatelně výše, než byl schválený rozpočtový schodek, a budeme muset upravit plány na fiskální konsolidaci v podobě případných balíčků číslo dvě a tři, říká Marek.

Čtěte také

Také dodává čas jsme již prohospodařili a nyní je třeba začít jednat. Okno pro akci je otevřené a vláda by ho měla naplno využít. Co se týče razance, myslím, že 150 miliard z deficitu 250 miliard není málo. Ano, bude muset přidat další balíčky, ale ten první je dobrý a musí být prosazen co nejdříve, aby se podle toho dal sestavovat státní rozpočet na příští rok.

Marek čeká na finální schválenou dohodu, na jejímž základě vznikne i jeho doporučení prezidentovi.

Více o změnách v konsolidačním balíčku i aktuálních problémech ze světa ekonomiky si můžete poslechnout v celém dílu pořadu Řečí peněz. Moderuje Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , vsvo
Spustit audio

Související