Ekonom Navrátil: Čekáme, že úspory nám zajistí budoucnost, ale to je hluboký omyl

9. únor 2022

Pětina českých domácností nemá dostatečnou finanční rezervu a mnoho z těch, které ji mají, začínají pomýšlet na to, jak ji nejlépe investovat. „Investice přináší zhodnocení minimálně takové, které pokryje inflaci, optimálně je ještě vyšší,“ zdůrazňuje ekonom České spořitelny David Navrátil. 

„Pokud jde o šetření, záleží na tom, kdy člověk začne. Pokud mohu ušetřit každý měsíc tisícovku jako investici po dobu deseti let a chci to mít na přilepšenou k důchodu v sedmdesáti letech, tak záleží, jestli jsem začal v pětapadesáti, nebo pětadvaceti. V pětapadesáti budu mít na konci 200 tisíc, když začnu v pětatřiceti, tak budu mít 600 tisíc. A pokud začnu v pětadvaceti, budu mít na konci milion. A to pořád mluvíme o tisícikoruně po dobu deseti let,“ doporučuje Navrátil myslet na stáří co nejdříve. 

Pokud mohu ušetřit každý měsíc tisícovku jako investici po dobu deseti let, tak záleží, jestli jsem začal v pětapadesáti, nebo pětadvaceti.
David Navrátil

Rozdíly ve výsledné částce vysvětluje takzvaným složeným úročením: „To nechává úspory pracovat a vydělávat.“

Čtěte také

„My Češi pořád preferujeme mít peníze na běžném účtu. A čekáme, že tyto úspory nám zajistí budoucnost. To je hluboký omyl,“ upozorňuje Navrátil na inflaci, která úspory „užírá“. 

„Pokud si chci hodnotu úspor udržet, tak nemám jinou možnost než začít investovat na trzích. Spousta bank nabízí investiční poradenství a dokáže klientovi poradit,“ doporučuje hlavní ekonom České spořitelny.

Pokud budu chtít vydělávat na vkladech, tak budu muset výrazně víc platit na úvěru,
David Navrátil

V době, kdy inflace míří k deseti procentům, nabízí bankovní domy zhodnocení úspor okolo čtyř procent. 

„Banka musí na uložené peníze nějak vydělat. Dovedu si představit, že nabídne běžný účet s vysokým úročením. Banka ale vydělává na úrokové marži – domácnostem a podnikům. Spotřební úvěry jako třeba hypotéka by proto byly výrazně dražší. Pokud budu chtít vydělávat na vkladech, tak budu muset výrazně víc platit na úvěru,“ vysvětluje Navrátil.  

Proč zdražují nemovitosti

Většina lidí v Česku bydlí ve vlastním, jde až o 80 procent domácností. „Když se u nás mluví o krizi bydlení, tak se mluví o nedostupnosti vlastnictví. Nájemní bydlení je relativně pořád dostupné a dokonce se jeho dostupnost zvyšuje, protože příjmy v poslední době rostly rychleji než nájmy,“ tvrdí ekonom.

Čtěte také

A tento vývoj očekává i v dalších letech: „Demograficky vývoj způsobuje, že nám ubývá pracovní síla a mzdy tak mohou relativně svižně růst. Pokud ale růst ekonomiky neudrží krok s růstem mezd, tak máme zaděláno na problém, po kterém mohou firmy krachovat nebo odcházet s výrobou z Česka.“

Dvě třetiny nárůstu cen nemovitostí jsou podle Navrátila způsobené tím, že Čechům rostou příjmy.

Ta naděje, že se budu mít lépe, vede k tomu, že jsem ochoten koupit i dražší nemovitost.
David Navrátil

 „A zároveň čekají růst v budoucnosti. Ta naděje, že se budu mít lépe, vede k tomu, že jsem ochoten koupit i dražší nemovitost. A otázka je, jestli nebude tato důvěra nahlodaná například tím, jak budou letos vysoké ceny energií, ceny potravin. Pokud ano, tak se dostaneme do té deprese, ve které jsme byli třeba v roce 2012. Pak by mohlo dojít ke korekci cen nemovitostí,“ uzavírá Navrátil s tím, že takový pokles důvěry by považoval za krátkodobou záležitost. 

Jak si vybrat, do čeho investovat? A co když se lidé z velkých center budou stěhovat do okolí měst? Poslechněte si Řečí peněz Václava Pešičky.

autoři: Václav Pešička , kac
Spustit audio

Související