Ekonom: Zmírňují pravidla pro poskytování hypoték. Zvýšenou poptávku po nich to ale nepřinese

15. červen 2023

Kvůli prudkému nárůstu úrokových sazeb v minulých dvou letech stoupla průměrná sazba splátek u hypotečního úvěru na 6,3 procenta. Vzhledem k tomu, že ve hře je do budoucna spíše další zvyšování sazeb, se ani zlevnění hypoték neočekává. Co může zpřístupnit hypotéky pro širší populaci? A proč jsou ceny nemovitostí pro běžné domácnosti nadhodnoceny více než pro investory?

Podle členky bankovní rady ČNB Kariny Kubelkové v Česku poprvé po třech letech začalo docházet k cenové korekci nemovitostí, které v předchozím období prudce rostly.

Čtěte také

„Tříletý růst blížící se k 50 procentům patřil v ČR k nejsilnějším. Roční růst však výrazně zpomalil vlivem zchlazení trhu obytných nemovitostí v roce 2022. Nadhodnocení se začíná snižovat. Byty jsou dle odhadu ČNB nadhodnoceny pro domácnosti s mediánovými příjmy o zhruba 57 procent, což je o tři procentní body méně než v pololetí roku 2022. Pro investory toto nadhodnocení činí 23 procent, což je o 17 procentních bodů méně než v polovině roku 2022,“ vysvětlila Kubelková.

Změna pravidel pro poskytování hypoték

Česká národní banka se kvůli vysokým úrokovým sazbám rozhodla zmírnit pravidla pro poskytování hypoték. Od července už nebude nutné u žadatelů uplatňovat limit výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu. Ostatní pravidla pro hypotéky však platí nadále stejně.

Čtěte také

Podle rektora Vysoké školy ekonomické v Praze Petra Dvořáka může mít změna dopad pouze v jednotlivých případech.

„Obecně bych ale neočekával, že by to v důsledku znamenalo nějakou zvýšenou poptávku po úvěrech. Je potřeba si uvědomit, že ukazatel, byť byl takto regulatorně nastaven, má samozřejmě svůj význam. Jinými slovy, i když nebude nastaven, je pro banky i pro potenciální žadatele potřeba brát v úvahu, že pokud by ho překročili, může to být skutečně i pro ně samotné nebezpečné. Schopnost úvěr bez problémů splácet by mohla být ohrožena,“ říká Dvořák.

Upozorňuje přitom, že české příjmy jsou ve srovnání s těmi evropskými ve vztahu k cenám nemovitostí velice nízké, z čehož vyplývá i relativní nadhodnocení nemovitostí.

Řešení je ve věcech, které povedou k nárůstu reálných příjmů a samozřejmě k nižší inflaci a snížení sazeb.
Petr Dvořák

„Z toho vyplývá, že poptávka po nemovitostech za této situace bude logicky omezená, protože na nákup nemovitostí dneska dosáhne relativně malá část obyvatelstva. Řešení je jenom ve věcech, které už známe a které povedou k nárůstu reálných příjmů a samozřejmě k nižší inflaci a snížení sazeb,“ míní.

Nemovitosti pro investory a pro domácnosti

Podle Dvořáka v budoucnu pravděpodobně ceny nemovitostí nezačnou razantně klesat. Hlavním důvodem je to, že se v Česku stále potýkáme s tím, že nabídka nové dostupné bytové výstavby je relativně malá.

Čtěte také

V tomto ohledu je důležité brát v úvahu i to, kolik lidí si na nemovitost bere hypotéku a kolik je mezi kupujícími investorů, kteří nemovitost nepoužívají a mají ji jen pro investiční účely.

„Do budoucna může být zajímavé, pokud se vláda rozhodne určitým způsobem zvýšit zdanění nemovitostí, případně zvýší ještě výrazněji zdanění třeba druhé nebo třetí nemovitosti. To by mohlo trh určitým způsobem ovlivnit,“ přiznává Dvořák.

Nadhodnocení cen nemovitostí pro domácnosti je v současnosti zhruba 60procentní, zatímco pro investory je nižší.

Jak vysvětluje Dvořák, ČNB při tomto výpočtu porovnává úroveň příjmů a cenu nemovitostí.

Velká část domácností nemá dnes na to, aby si pořídila vlastnické bydlení.
Petr Dvořák

„Pokud to srovnáme se zahraničím, u nás je relace skutečně velmi nevýhodná. Jinými slovy, příjmy domácností ve vztahu k cenám nemovitostí jsou velmi nízké. Z toho samozřejmě vyplývá, že logicky velká část domácností nemá dnes na to, aby si pořídila vlastnické bydlení. A to už ani pokud by si na něj nějakým způsobem šetřili nebo brali úvěr. To jsou totiž spojité nádoby, protože vždycky to musí splácet ze svých příjmů. Češi ze svých příjmů vydělávají na nákup nemovitosti významně déle, než je tomu v průměru v evropských zemích,“ dodává Dvořák.

Poslechněte si celé Řečí peněz v audiozáznamu. Moderuje Naďa Bělovská.

autoři: Naďa Bělovská , arych
Spustit audio

Související