Emil Hakl: Vzpomínka na Ozzyho. Rozmarné léto roku 1998 v zahradní restauraci Šlechtovka

24. červen 2023

„Je to moc divný, když čtyřicetiletej chlápek píše poezii?“ svěřuje se Emil Hakl v hospodě na konci 90. let kamarádovi Václavu Kahudovi. Ten mu radí: „Normálně vyprávěj, nekóduj to do veršů! Pusť to a uvidíš.“ Souběžně se sbírkou Zkušební trylky z Marsu v roce 2001 tak vychází první Haklovy prózy – soubor povídek Konec světa. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Ondřej Brett
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 24. 6. 2023
Natočeno v olomouckém studiu Českého rozhlasu.

Ačkoliv v širší známost vešlo Haklovo jméno teprve v souvislosti s jeho prózami, jeho literární začátky spadají už do 80. let. Oficiálně Emil Hakl debutoval jakožto básník v roce 1991 sbírkou Rozpojená slova. O deset let později mu vyšla druhá sbírka Zkušební trylky z Marsu.

Emil Hakl (1958) vystudoval Konzervatoř Jaroslava Ježka a následně pracoval například jako knihovník, strojník čerpací stanice nebo zvukař. Ve druhé polovině devadesátých let potom jako kreativec v několika reklamních agenturách, v poslední době pak jako novinář v literárním obtýdeníku Tvar nebo v časopisu Instinkt. Všechny své nabyté zkušenosti bohatě zúročuje ve svých knihách a sám i přiznává, že píše hlavně o sobě.

Spustit audio

Související