EU ukončila svou misi v Čadu

23. březen 2009

V dnešních Informacích z EU se budeme věnovat setkání ministrů zahraničí, kteří se sešli k jednání v Bruselu v rámci pravidelného zasedání Rady pro všeobecné a vnější záležitosti. Ministři prodloužili dočasné zrušení zákazu vydávání víz pro oficiální představitele Běloruska, zabývali se situací v Afghánistánu a přijali také výsledky evropské mise EUFOR v Čadu.

Evropské jednotky působily ve východní části Čadu a severovýchodě Středoafrické republiky na základě mandátu Rady bezpečnosti OSN. Jejich úkolem byla v první řadě ochrana uprchlíků z provincie Dárfúr v sousedním Súdánu, kteří před tamními vládními vojsky utekli právě na východ Čadu. Súdánský režim je obviňován z genocidy v průběhu válečného konfliktu v Dárfúru. Operace v Čadu podle členských zemí splnila svůj cíl ochránit uprchlíky z Dárfúru a lze jí tedy podle jejich vyjádření hodnotit jako úspěšnou.

Na tiskové konferenci se k ukončení evropské mise v Čadu vyjádřil zvláštní zástupce EU pro Súdán Torben Brylle, generál evropské mise EUFOR Patrick Nash a ředitel Evropské komise pro skupinu rozvojových států Afriky, Karibiku a Tichomoří Klaus Rudischhauser.

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

Premiéru pořadu Informace z EU si poslechněte dnes ve 23.00. Připravila ho Kamila Drtilová.

autor: Kamila Drtilová
Spustit audio