Eva Vobrová propadla kouzlu textilních vláken. Tradičnímu řemeslu dává moderní tvář

21. listopad 2023

Eva Vobrová před 15 lety začala pronikat do tajů tkaní a předení. Tradičnímu řemeslu dává moderní tvář. Stále zkouší něco nového a inspiraci hledá i v zahraničí. Pro zájemce potom pořádá kurzy. V jejím ateliéru v malebné zahradě v obci Březová – Oleško najdete historický stav i moderní kolovraty.

„Já jsem se dlouhou dobu živila marketingovou komunikací, a když se mi pak narodila dcera, tak jsem zjistila, že se chci víc věnovat té domácí kariéře než té vnější. Začaly jsme chodit do waldorfského mateřského centra a tam jsem ufilcovala první ovečku. Poprvé jsem přišla do kontaktu s ovčím rounem a úplně jsem se do toho zbláznila,“ vysvětluje svoji cestu k tradičním řemeslům textilní výtvarnice Eva Vobrová.

Moderní kolovrátek je tichý, takže u předení můžete sledovat televizi

Postupně začala objevovat další a další textilní techniky. Kromě filcování si vyzkoušela předení. Když si na kolovrátku upředla vlastní přízi, oprášila znalosti pletení a háčkování a později si pořídila také vlastní stav. „Rozdíl je v tom, že v minulých časech naši předkové příst a tkát museli, nebylo zbytí. Já už předu a tkám pro radost,“ usmívá se novodobá přadlena. Eva Vobrová se ráda inspiruje i v zahraničí, o čemž svědčí stohy cizojazyčných knih na stolku v ateliéru. Její nová profese je zároveň jejím koníčkem, a tak stále zkouší něco nového.

Moderní pončo je vyrobené z příze, kterou Eva Vobrová upředla

Většina lidí si přadleny spojuje s pohádkami, ale i dnes se dají na jednoduchém kolovrátku spřádat netradiční vlákna. Může jít o vlnu ze starého svetru, odpad z textilních továren, přízi zdobenou korálky, papír nebo magnetofonové pásky. Předení a tkaní je časově náročný koníček. Podle Evy Vobrové se ale nic nevyrovná pocitu, kdy si sami upletete třeba ponožky a přitom projdete celým procesem výroby – od zpracování a barvení ovčí vlny, přes spřádání vlákna až po poslední očko na pletací jehlici.

Jaká byla cesta textilní výtvarnice Eva Vobrová k tradičním řemeslům? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové

Spustit audio