Exotická kytice se dá vykouzlit i z mrkve a zelí. Carvingová akademie v Benešově láká kuchaře z celého světa

18. březen 2020

Luděk Procházka z Benešova před lety vyhrál světovou kuchařskou olympiádu. Jeho specializací je carving, tedy ozdobné vyřezávání zeleniny a ovoce. Na kurzy za ním jezdí lidé až z Indie, Řecka nebo Francie. Teď předává řemeslo dalším generacím a sám jezdí po mezinárodních soutěžích jako porotce.

„Samozřejmě carving v gastronomii může být vyřezávání z ledu, z čokolády, z tuku, ale asi nejznámější je ta zelenina a ovoce,“ vysvětluje Luděk Procházka z Benešova, kde má sídlo i Czech Carving Studio. Jako vyučený kuchař se s carvingem setkával na zahraničních kuchařských soutěžích. Poprvé si vyřezávání vyzkoušel na soutěži Gastro Hradec v roce 1999. Specializuje se na vyřezávání z melounů nebo dýní. Z jeho křehkých a nápaditých květin se vám bude tajit dech.

V současné době Luděk Procházka učí novou generaci řezbářů, organizuje pro ně soutěže, cestuje po světě jako porotce a také o carvingu píše knihy. Velkou radost má z úspěchů českého a slovenského carvingového týmu na mezinárodních gastronomických soutěžích. Z poslední kuchařské olympiády ve Stuttgartu řezbáři přivezli hned tři zlaté medaile. Velký potlesk sklidila například zlatá medailistka Tereza Buchtová, která se carvingu věnuje necelé dva roky.

Ze světové kuchařské olympiády si náš tým přivezl tři zlaté medaile

Český carving měl částečný podíl i na dvou stříbrných medailích teprve patnáctiletého Umasankara Yeshwantha Kumara z Indie, který se připravoval na soutěž i v benešovském Czech Carving Studiu.

Ozdobné vyřezávání z ovoce a zeleniny chce jistou ruku a ostré nástroje. Bavit se tím může každý, kdo má chuť a potřebnou trpělivost. Inspiraci přitom může načerpat i z pěti knih Luďka Procházky. Poslední kniha se jmenuje „Květy ze zeleniny a melounů“ a Luděk Procházka si tentokrát k její tvorbě přizval i svoji studentku Elišku Vostalovou.

Spustit audio