Expedice do světa čokolády

18. prosinec 2021

Co všechno obsahuje tzv. raw a veganská čokoláda? A jak se liší čokoláda připravená z kakaových bobů z Latinské Ameriky od té z afrických a asijských? Kdy je čokoláda opravdu kvalitní?

Čokoládu zná celý svět. Je tu s námi už několik tisíciletí a stále se těší obrovské oblibě. Nevznikla by bez rostliny, která se jmenuje kakaovník. První civilizací, která kakaovník znala, byly Olmékové na území dnešního Mexika před 3000 lety.

Největšími propagátory pokrmu, který se jmenoval xocolatl, byli Aztékové. Ti používali kakaové boby jako platidlo. Čokoládu ochutnal už Kryštof Columbus, ale neoslovila ho. Pak ale přišel dobyvatel Mexika Hernando Cortéz a  ten přivezl čokoládu do Evropy.

Čokoláda se nevaří

Dnes neexistuje snad nikdo, komu by dobrá čokoláda nechutnala. Víte ale, jak se čokoláda připravuje? Že se nevaří, ale mele? Co všechno k její přípravě potřebujete? Jak se liší ručně vyrobená od té průmyslově produkované? A co všechno se do čokolády přidává?

Na to všechno budeme hledat odpovědi s předními odborníky: čokolatiérem Jiřím Soukupem, zakladatelkou Muzea čokolády v Táboře Petrou Kovandovou, Ivou Hrnčiříkovou z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně a Karlou Skrčenou ze společnosti na výrobu biočokolády Chocolate Hill v Brně.

Spustit audio